Нов законопроект връща САЩ в борбата с климатичните промени

Споразумение между демократите в Сената може да съживи климатичните обещания на Байдън

18:00 | 29 юли 2022
Обновен: 20:02 | 29 юли 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Ако законодателството, което се появи изненадващо в сряда след преговори между демократите в Сената, бъде превърнато в закон, то би съживило ангажиментите на президента Джо Байдън за ограничаване на емисиите на САЩ съгласно Парижкото споразумение, предава Bloomberg.

Разпоредбите за климата и енергията в законодателството са достатъчни, за да намалят емисиите на въглероден диоксид в САЩ с 40% до 2030 г., според експерти, специализирани в моделирането на климата. Това подкрепя твърденията, направени от демократите при представянето на споразумението между сенатора от Западна Вирджиния Джо Манчин и лидера на мнозинството в Сената Чък Шумър. Това би била най-сериозната инициатива на САЩ в областта на климата досега.

Но с допълнителните политики, предложени от Байдън и отделните щати, специалистите по климатични модели, които прегледаха законопроекта, смятат, че САЩ се приближават към обещанието на Байдън да намали емисиите на САЩ с 50% до края на десетилетието. Това би помогнало на САЩ да се превърнат в глобален лидер в областта на климата.

Законът за намаляване на инфлацията от 2022 г. предвижда 370 милиарда долара разходи за енергия и климатични цели и може да доведе до „най-малко 800 милиона тона и до 1 милиард тона допълнителни намаления на въглеродните емисии през 2030 г. спрямо текущата базова политика. Това е страшно много“, каза Джеси Дженкинс, който ръководи проекта за моделиране REPEAT в университета Принстън. „Това ще ни помогне в битката за климата и ще направи възможно за изпълнителната власт, държавните и местните органи и частния сектор да ни преведат през финалната линия.“

Роби Орвис, старши директор по проектиране на енергийна политика в изследователската група Energy Innovation, каза, че очакваното намаление от 40% (под базовото ниво от 2005 г.) до 2030 г. „изглежда като реалистична цел“, макар и в горния диапазон на възможното.

Дори и без законодателни действия, САЩ бавно се декарбонизират; до 2030 г. те са на път да намалят емисиите в диапазона между 24 и 35% под нивата от 2005 г., според изследователската фирма Rhodium Group. Това обаче е далеч под това, което според учените е необходимо, за да се предотврати рязко затопляне на планетата и под доброволните цели, определени от международната общност в Парижкото споразумение от 2015 г. Настоящите политики могат да доведат света до опасната зона с увеличение от 2,7° по Целзий над средните температури от прединдустриалната епоха.

Когато Байдън встъпи в длъжност, той обеща да ускори значително напредъка на САЩ в борбата за климата. Три месеца след началото на управлението си той обеща да намали наполовина въглеродните емисии на втория по големина източник на емисии в света до 2030 г. - обещание, което помогна за възстановяването на американското лидерство в областта на климата на глобалната сцена.

Този авторитет обаче започна да бързо да се изпарява, тъй като администрацията се натъкна на редица законодателни пречки. Най-големият инструмент за амбициите на Байдън, пакетът Build Back Better, не получи републиканска подкрепа в Сената и не успя да спечели ключов демократ: Манчин. Отново и отново Манчин, милионер, натрупал богатството си благодарение на изкопаеми горива от щат, произвеждащ въглища, преговаряше с ръководството на демократите за премахване на разпоредби от законопроекта и се отказа от окончателното му приемане.

Но зад кулисите Манчин и Шумер продължиха да преговарят и резултатът е Законът за намаляване на инфлацията. Все още обаче има много препятствия пред приемането му. Остава неясно дали сделката ще бъде подкрепена от всички демократи в Сената, където съотношението между демократи и републиканци е 50-50. Освен това проектът ще трябва да мине в Камарата, където прогресивните представители очакваха много по-амбициозен план.

Въпреки това много групи, които се борят за декарбонизация, не можаха да сдържат облекчението и вълнението си от новия законопроект, заявявайки, че е много по-добър от очакваното.

„Работата е там, че никога не можете да видите какво предстои и нищо не е решено в Конгреса, докато не бъде окончателно прието. Така че това е изключително положително и аз съм много развълнувана от това“, каза Кристина ДеКонкини, директор по правителствените въпроси в Института за световни ресурси.

Законопроектът включва някои големи предимства за климатичните каузи, включително данъчни кредити до $7,500 за закупуване на ново електрическо превозно средство и $4,000 за семейства с по-ниски и средни доходи при закупуване на употребяван електрически автомобил; $60 милиарда стимули за ускоряване на производството на слънчеви панели, вятърни турбини и батерии в САЩ и преработката на критични минерали; и данъчни кредити за потребители, които добавят функции за възобновяема енергия като ефективни термопомпи, слънчева енергия на покрива, електрически HVAC и бойлери към дома си.

Стивън Надел, изпълнителен директор на Американския съвет за енергийно ефективна икономика (ACEEE), нарече предложените кредити „трансформационна инвестиция“, която ще окаже дълбоко влияние сред американското население, за да „ускори преминаването към чисти, електрически превозни средства, като същевременно разшири достъпа до икономичен транспорт и намаляване на замърсяването на въздуха в общности в неравностойно положение.“

Сметката засега не постига целта на Байдън от 50%. Бен Кинг, който се занимава с моделиране за Rhodium Group, каза, че по-нататъшните действия от страна на администрацията на Байдън и щатите „могат да помогнат за затваряне на останалата част от разликата до целта от 50 до 52% намаление до 2030 г.“.

Белият дом има опции за намаляване на емисиите чрез съществуващите власти, незасегнати от неотдавнашното решение на Върховния съд относно регулациите в енергийния сектор от ерата на Обама. Чрез затягане на съществуващите разпоредби относно традиционните замърсители от електроцентралите като прахови частици и серен диоксид, Агенцията за опазване на околната среда на САЩ може да спаси човешки животи, като направи въздуха по-здравословен - следователно правейки вече компрометираното производство на енергия от въглища още по-скъпо. Стандартите за емисии от превозни средства също могат да бъдат инструмент за постигане на повече намаления на емисиите, каза ДеКонкини.

Някои представители на прогресивното крило на общността на екологичните активисти казват, че предложеното законодателство далеч не отговаря на това, на което първоначално са се надявали. Те са особено ядосани от разпоредбите в законопроекта, които всъщност ще удължат използването на изкопаеми горива. Брет Хартл, директор по правителствените въпроси в Центъра за биологично разнообразие, възрази срещу изискванията на законопроекта за нов лизинг на нефт и газ на обществени земи и в офшорни води: „Това е самоубийствен пакт за климата“, каза той.

Дженкинс смята, че неговите модели са взели предвид голяма част от това сондиране.

Репутацията на страната на международната климатична арена зависи от успеха на вътрешната политика и проектозаконът може да даде известна надежда на партньорите в чужбина. „Мисля, че и други страни ще се радват, че Съединените щати най-накрая могат да изпълнят своите ангажименти“, каза Боб Уорд, директор по политиката и комуникациите на Изследователския институт Грантъм по изменение на климата и околната среда в Лондонско училище по икономика. „Въпреки че тази сделка несъмнено е успех в сравнение с перспективата изобщо да няма сделка, трябва да имаме предвид, че все още има много какво да се желае.“