Франция има неволен победител от климатичните промени

Производителите на сол се оказаха печеливши от горещините, но с това идват и предизвикателства

16:55 | 8 август 2022
Обновен: 20:49 | 8 август 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

На фона на горещините и сушата във Франция през последните седмици една група се оказа неволен победител: производителите на сол в северозападния регион Геранде, пише Reuters.

Снежнобялата Fleur de Sel („цвете от сол“) на Геранде, която кристализира на повърхността на водата, е една от най-фините соли на световните пазари, продавана на дребно в САЩ за над 100 долара за килограм.

Тъй като температурите се повишиха през последните месеци, а валежите са рядкост, изпаряването на солена вода в региона нарасна, което доведе до ръст на производството.

„Насочваме се към рекордно високо ниво на производството“, заяви Франсоа Дуран, който работи в солните блата от над 20 години.

Производството на морска сол през последните 10 години беше средно около 1,3 тона на солница, но тази година добивът е почти двоен - 2,5 тона, посочва той.

Дуран признава, че това прави сектора един от малкото краткосрочни победители от изменението на климата, докато части от страната се борят с горски пожари и недостиг на вода.

„Да, може да се каже, че е така. За съжаление“, коментира той. И добавя: „това определено е добро за нас“.

В регион, известен с променливото си време, повече от 40 дни на непрекъснати горещини и слаби ветрове означават оскъдна почивка за тези, които работят в солниците, коментира Одри Лойер, служител.

Трудът е тежък, тъй като е свързан с прекарване на много време директно на слънце, а машини не се допускат в процеса.

„Служителите са уморени“, посочва Матилде Бержие, производител на сол и управител на местен магазин. „Нямаше достатъчно дъжд, за да оправдае почивката“, добавя тя.

Бержие също се тревожи, че интензивният темп, наложен от безкрайното слънце това лято, е неустойчив. Тя обяснява, че крехките кални структури, в които се изпарява морската вода, може да не оцелеят при толкова силна работа в продължение на години.

Нещо повече - в края на силния сезон тази година производителите може да не успеят да продадат цялата сол, ако непрекъснатото горещо време се превърне в норма. Няколко от тях посочват пред Reuters, че вече имат резерви, достатъчни за следващите няколко години.

„Някои солници вече спряха да работят този сезон“, добавя Бержие.

Заплаха за френското вино

Производителите на вино на места като долината Лоара не изглеждаха разтревожени от огъня и дима през миналия месец. Повече на юг в Бордо обаче ситуацията бе различна, разказа тогава Bloomberg.

Два големи пожара започнаха около 12 юли – единият по крайбрежието близо до курортния град Аркашон, а другият в борова гора южно от Бордо, близо до лозята на региона Грав. Бушуващ пожар е било толкова близо до малкото лозе Liber Pater, че полицията заповядва да бъде евакуирано на 18 юли. Преди да напусне, собственикът Люик Паске издига защитни стени, опитвайки се да спре пламъците. За късмет, вятърът променя посоката си, спасявайки лозята му от дима. Средната цена на червеното му вино е 4000 долара за бутилка, а рядка реколта от 2015 г. струва 33 хил. долара.

Изгорели са 20 900 хектара гори, сочат официални данни от 22 юли. Хиляди хора са евакуирани, а 2000 пожарникари и осем самолета с водни бомби продължават да се борят с пламъците, макар че напредването на огъня се е забавило. По-рано през седмицата в град Бордо все още се усеща дима.

Добрата новина е, че няма изгорени лозя, а вятърът явно издухва дима далеч от тях, посочва Сесил Ха от асоциацията за търговия с вино CIVB. Въпреки това синоптиците очакват много високи температури през следващите няколко дни.

Едно решение на прекомерните горещини може да бъде агролесовъдството. Пионерът в Бордо шато Haut-Bages Liberal засажда дървета в лозята, за да осигуряват сянка, да охлаждат въздуха и да създават влажност с убеждението, че това помага на лозята да се справят по-добре с горещините и стреса.