Рецесия в еврозоната ще удари тежко валутите на страните от Източна Европа

Унгарския форинт, полската злота и чешката крона са сред най-уязвимите

08:32 | 9 август 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Akos Stiller/Bloomberg
Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Валутите на страните от Източна Европа, вече пострадали от войната в близка Украйна, са напът да понесат друг удар от задаващата се рецесия в еврозоната, съобщава Bloomberg.

Трейдърите имат най-негативни нагласи спрямо унгарския форинт, полската злота и чешката крона спрямо валутите на останалите развиващи се пазари в региона, с изключение на руската рубла и турската лира, сочат данни на Bloomberg. Goldman Sachs, Fidelity International и InTouch Capital Markets очакват развиващите се икономики в Източна Европа да пострадат най-силно спрямо други сходни пазари, ако еврото отслабне.

Трите валути се считат за особено уязвими към търсенето от страните членки на еврозоната, които генерират около 60-процентен дял от износа на всяка от тях. След инвазията на Русия в Украйна през февруари валутите им се търгуват все повече в корелация с еврото. 

„Ние сме предпазливи и негативно настроени към източноевропейките валути“, коментира Пол Гриър, Fidelity International, който залага на още обезценявания на злотата и кроната спрямо долара. Регионът е „в най-уязвимия блок в рамките на развиващите се пазари във валутното пространство“, добавя той.

Въпреки че Международният валутен фонд предупреди през юли, че световната икономика скоро може да се окаже на прага на рецесия, перспективите пред еврозоната са особено мрачни на фона на рекордното ниво на инфлацията и нарастващата вероятност от преустановяване на руските енергийни доставки.

Валутите на страните от Източна Европа вероятно ще отслабнат най-много сред тези на развиващите се пазари, ако цената на еврото се понижи под паритет с долара за продължителен период, смятат стратези на Goldman Sachs. В края на юли банката намали 3-месечната си цел за еврото до 0,99 долара от нивото от 1,05 долара.

„Европа е далеч по-уязвима на този етап, така че е разумно да се смята, че валутите на страните от централната и източната част на континента ще се представят по-слабо, особено ако еврото поевтинее спрямо долара“, коментира Пьотр Матис, анализатор на InTouch Capital Markets. 

Двуцифрени спадове

Валутите на страните в региона бяха сред най-силно засегнатите от последиците от руската инвазия в Украйна през февруари. От началото на войната форинта отслабва със 17% спрямо долара и с 8% спрямо еврото. Злотата е загубила 12% от цената си спрямо американската валута през периода, докато цената на кроната се срива с 9,4%. Нарастващата връзка на валутите с еврото подчертава потенциала за по-нататъшно въздействие от всяко обезценяване на единната валута.

Засега бързото затягане на паричната политика в Унгария помогна за стабилизиране на форинта, след като валутата отслабна до рекордно ниско ниво спрямо еврото през юли. Фактът, че правителството на премиера Виктор Орбан все още не е осигурило достъп до европейския фонд за възстановяване от пандемията, също тежи на валутата.

В Полша властите постигнаха по-голям напредък в преговорите за достъп до европейското финансиране. Междувременно централната банка на страната е близо до края на своя цикъл на затягане на паричната политика, който допринесе за повишаване на основния ѝ лихвен процент до ниво от 6,5% в сравнение с 10,75% в Унгария.

Чешката крона е най-стабилна, до голяма степен поради валутните интервенции на централната банка. Институцията запази основните лихви непроменени на ниво от 7% миналата седмица, изпълнявайки плана на новия гуверньор Алес Михл да спре агресивното затягане на паричната политика. Целта е това да даде време на централните банкери да оценят икономическото развитие и въздействието на сегашното ниво на разходите по заемите.

„Перспективите за региона са смесени“, заяви Оливър Харви, Deutsche Bank.

Поевтиняването на еврото под паритет с долара обаче може да повлече и трите валути.

„Ако ход под паритета е задвижен от специфични за еврото фактори – например допълнително влошаване на конфликта между Русия и Украйна и пренасяне в икономиката на еврозоната, трите валути ще се представят по-слабо“, прогнозира Харви.