Достигна ли инфлацията пик? Един от основните ѝ източници вече отслабва

Цените на борсово търгуваните стоки отчитат спадове в края на първото полугодие

09:29 | 5 юли 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg
Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg

Спадът в цените на множество суровини – царевица, брашно, мед и други, буди надежди, че значителен инфлационен източник може би отслабва, пише The Wall Street Journal.

Цените на природния газ се повишиха с над 60%, преди отново да се понижат и да приключат тримесечието със спад от 3,9%. Цената на лекия суров петрол се понижи от 120 до 106 долара за барел. Пшеницата, царевицата и соята поевтиняват спрямо цените им от края на март. Цената на памука се понижава с над една трета спрямо нивото ѝ в началото на май. Цените на медта и дървените материали, показатели за състоянието на икономиката, се понижават със съответно 22 и 31%. Кошницата с индустриални материали, търгувани на борсата в Лондон, изпрати най-тежкото си тримесечие от финансовата криза през 2008 г.

Цените на много суровини остават на исторически високи нива. Все пак част от инвеститорите гледат на обрата като на знак, че усилията на Федералния резерв за забавяне на икономиката започват да намаляват търсенето.

„По-умерените цени на борсово търгуваните стоки са ясно свидетелство, че инфлацията се охлажда“, посочва Луис Навелие, Navellier & Associates.

Борсово търгуваните стоки привлякоха допълнителен интерес на Wall Street, където инвеститорите следят волатилните стокови пазари като показател за инфлацията. Те започнаха да инвестират в тях, за да противодействат на ефекта от нарастващите цени върху останалата част от портфолиото им.

Акциите на компаниите, занимаващи се с борсово търгувани стоки, бяха сред малкото убежища на инвеститорите в рамките на най-слабото полугодие за фондовата борса от десетилетия. Въпреки че се понижиха спрямо върховете, които достигнаха по-рано през тримесечието, книжата на производителите на петрол Exxon и Occidental Petroleum приключиха първата половина на годината с ръст на цените от по съответно 40 и 103%. Акциите на производителя на торове Masaic поскъпват с 20%. Търговецът на зърно Archer Daniels Midland добави 15% към оценката си.

Инвеститорите тази седмица ще следят протоколите от заседанието на Фед от 14-15 юни, които трябва да бъдат публикувани в сряда, търсейки сигнали за увеличенията на лихвените проценти през останалата част от годината. Централната банка на САЩ се опитва да забави най-високата инфлация от 80-те години на миналия век чрез намаляване на търсенето, без да тласне икономиката към рецесия.

Трейдъри и анализатори посочват, че част от понижението в цените на борсово търгуваните стоки може да се проследи в отстъплението на инвеститорите, които се насочиха към стоковите борси в търсене на убежище от инфлацията. Трейси Алън, стратег на JP Morgan, отбелязва, че около 15 милиарда долара са били преместени от фючърсните пазари на суровини в седмицата, приключваща на 24 юни. Това е четвъртата поред седмица на изходящи потоци, като общата сума на изтеглените от пазарите средства през тази година възлиза на около 125 милиарда долара – сезонен рекорд, който надвишава дори излизането от позиции през 2020 г., когато икономиките затвориха.

„Не знам дали политиките на Фед забавят икономиката, но на това залагат управителите на средства“, коментира Крейг Търнър, StoneX Group.

Голяма част от повишението на цените се дължеше на удара върху предлагането след мерките за овладяване на коронавирусната пандемия, метеорологичните условия миналата година - които намалиха реколтите и засегнаха резервите от гориво, както и на войната в Европа. Тези предизвикателства отслабват, въпреки че шокове по отношение на предлагането все още влияят на цените.

Администрацията за енергийна информация заяви миналата седмица, че добивът на петрол в САЩ е бил средно 12,1 милиона барела на ден през седмицата, приключила на 24 юни, най-много от април 2020 г.

Подобрените метеорологични условия в САЩ, Европа и Австралия пораждат надежди за по-силни от очакваното реколти, които да компенсират блокираните количества пшеница, царевица и растително масло в Украйна след руската инвазия.

По-високите лихви по ипотеките охлаждат пазара на нови жилища и спукаха балона от времето на пандемията на пазара на дървен материал. Междувременно ограниченията за овладяване на разпространението на Covid-19 в Китай и преходът в потреблението на американските домакинства от стоки към услуги – включително пътувания и развлечения, помрачи перспективите за търсене на памук и мед.

Въпреки отстъплението в цените някои все още гледат на борсово търгуваните стоки като на убежище на фона на тежката година за акциите и облигациите.

Анализатори на JP Morgan посочват, че запасите по света остават ниски и препоръчват купуването на фючърси върху земеделски стоки. Те очакват кошница с борсово търгувани стоки да върне 10% от цената си до края на лятото и 5% до края на годината.