Мечите настроения настъпиха здраво криптовалутите - алткойните търпят поражения

Quantum Economics: Трябва да сме предпазливи при правенето на дългосрочни заключения от краткосрочни данни

13:25 | 27 май 2022
Обновен: 15:25 | 27 май 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Почти всяка криптовалута е на червено, а алткойните като Ether, Solana и Avalanche търпят поражения. Трейдърите са частично попарени, но за Етериум признаците за липса на търсене се натрупват от доста време, посочва Bloomberg.

Въздействието на срива на Terra, блокчейн екосистема, която поддържаше един от най-големите експерименти в областта на децентрализираните финанси, свали и без това мечия пазар в бурна среда този месец. Макар че в сряда операторите на Terra приеха план за съживяване, за да започнат наново с напълно нов блокчейн, инвеститорите в останалата част от DeFi не са особено удовлетворени. Грешка в процеса на превръщане на мрежата на Ethereum в по-малко енергоемка добави към загрижеността. 

"Мечите настроения остават водеща тема при крипто", заяви Едуард Моя, старши пазарен анализатор в Oanda. Той отбеляза, че нарастващият списък с конкуренти на Етериум може да направи последиците от неочакваните спънки в неговото обновяване, известно като сливане, особено интензивни. 

В петък в Азия Етерът поевтиня с 5,3% до около 1729 долара, с което загубите за тази година достигнаха 53%. Той е далеч под ключовия праг от 2 000 щатски долара, над който трябва да се търгува значимо - и то скоро - за да може мечите настроения да отслабнат. Други токени, свързани с протоколи, популярни при децентрализирани финансови проекти като Avalanche, Solana и Polkadot, също отбелязаха спад, като в петък се понижиха с между 5% и 8%.    

Ether

Биткойнът подейства донякъде като убежище, като се понижи с около 1,8%, след като падна до 28 007 долара. Все пак най-голямата криптовалута се отдели в четвъртък от американските акции, след като напоследък отразяваше ценовите промени в рисковите активи през последните седмици. Акциите продължиха да се възстановяват от най-ниските си нива за повече от година. 

Търсенето на блокчейн пространство в мрежата на Етериум намаля значително след срива на Terra, което означава, че съответно намаляват и т.нар. газови такси на мрежата. С изключение на няколко скока по време на високопрофилни събития за добив, като например разпродажбата на Otherside land на Yuga Labs, данните на Glassnode показват, че от декември насам цените на газа имат тенденция към понижение и наскоро достигнаха многогодишно дъно. 

"Въпреки че става въпрос само за данни от един анормален ден, обемът на NFT на Solana, надминаващ този на Ethereum, е значителен удар по увереността на инвеститорите, че той ще остане протоколът за базов слой на децентрализираната мрежа", добави Мати Грийнспан, основател на фирмата за криптографски изследвания Quantum Economics. "Въпреки това целият криптопазар в момента е в спад, така че трябва да сме предпазливи при правенето на дългосрочни заключения от краткосрочни данни."

В съчетание с лошото представяне на цените, това вероятно ще засили насрещните ветрове за токена в краткосрочен план. Разработчиците на DeFi в момента изтупват прахта от себе си, след като сривът на Terra намали наполовина общата стойност на сектора, а затихналите пазари няма да им помогнат да се убедят, че сега е моментът да се върнат в играта. 

В сряда мрежата Ethereum beacon chain, която играе ключова роля в дългоочакваното техническо обновяване на мрежата, изпита потенциален риск за сигурността, наречен реорганизация.

"Част от спада на ETH се дължи на проблема с реорганизацията, който може да означава забавяне на очакваното време за сливане", каза Ноел Ачесън, ръководител на отдела за пазарни анализи в Genesis Global Trading. 

"Когато се постави в контекста на глобалната макросреда, възникналото раздвижване означава "лош бизнес", заяви Семир Габелич от Pantera.

Инвеститорите, които някога бяха запалени по криптовалутите, също охладняха по отношение на перспективите им, тъй като режимът на Федералния резерв за повишаване на лихвените проценти стимулира волатилността на пазара и притъпява преди това горещите активи за растеж и спекулации. Главният инвестиционен директор на Guggenheim Partners Скот Майнард заяви тази седмица, че очаква биткойнът да падне до 8000 долара. Преди време той беше прогнозирал, че криптовалутата може да достигне 400 000 долара.