Европа се превъоръжава и нейните отбранителни фирми очакват голяма печалба

Задълбочаващият се конфликт в Украйна може да поднови преговорите за разработване на бъдещ европейски боен самолет

18:02 | 28 февруари 2022
Обновен: 20:07 | 28 февруари 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Обещанието на Германия да увеличи масово военните разходи след години на ограничение, които оставиха значителни части от нейните въоръжени сили с остаряло оборудване, се очаква да засили отбранителната индустрия на Европа и да повиши цените на компаниите, пише Bloomberg.

Най-голямата икономика в Европа ще инжектира 100 милиарда евро във фонд за модернизация на германската армия, каза канцлерът Олаф Шолц в неделя в реч пред долната камара на парламента. До 2024 г. Германия ще харчи поне 2% от брутния вътрешен продукт всяка година за отбрана, добави той, в съответствие с целта на НАТО, която страната постоянно не успяваше да изпълни.

Този ход предизвика ръст от цели 89% за производителя на сензори и радари Hensolt AG в началото на търговията във Франкфурт в понеделник, докато Rheinmetall AG, производител на танкове и бронирани превозни средства, се покачи с 49% до рекорд. Френският производител на бойни самолети Dassault Aviation SA скочи с цели 9,2%, докато доставчикът на услуги Thales SA отбеляза покачване от 16%.

Акците в сектора вече се повишиха миналата седмица, след като конфликтът в Украйна ескалира, разпалвайки загрижеността относно офанзивата на Русия, която потенциално може да се разпространи и към други държави.

„Членовете на НАТО трябва да увеличат бюджетите за отбрана с 25%, ако искат да достигнат 2% от БВП – очевидно Германия представлява най-голямото потенциално увеличение в абсолютно изражение“, пише анализаторът на Jefferies Клои Лемари в изследователска бележка. „Консумативите за отбрана като боеприпаси и противодействие трябва да бъдат първите продукти, които ще изпитат попълване на запасите и повишаване на поръчките.“

Преди избухването на конфликта, орязаните военни бюджети тежаха върху отбранителния сектор в продължение на години, докато поръчките не се увеличиха значително след анексирането на Крим от Русия през 2014 г. Задълбочаващият се конфликт в Украйна може да предизвика повече поръчки, както и деблокиране на преговорите за разработване на бъдещ европейски боен самолет.

Германия отхвърляше години наред призивите за увеличаване на разходите за отбрана, което затрудняваше въоръжените сили да поддържат ключови технологии. Значителни части от отбранителния потенциал, включително бойни самолети, танкове и подводници, не работят поради ремонти и проблеми при снабдяването с резервни части.

Германия намали броя на бойните си танкове до 300 от около 5000 от 1989 г. насам, а броя на бойните самолети до 230 от над 700, според доклад на сп. Der Spiegel.

Проблемите се разпространиха и в гражданските операции на Бундесвера. Бившият канцлер Ангела Меркел през 2018 г. пристигна със закъснение на срещата на върха на Г-20 в Буенос Айрес, след като самолетът на ВВС, с който пътуваше, трябваше да прекрати пътуването поради дефект. Други висши членове на правителството, включително президентът Франк-Валтер Щайнмайер и бившият външен министър Хайко Маас, също са изправени пред късно пристигане поради проблеми с официалните правителствени самолети.

Отбранителните компании също ще се възползват от потенциална промяна в правилата за износ на Германия. В събота Германия се присъедини към други нации в съгласието си да изпрати военно оборудване в Украйна, нарушавайки традиционното правило да не предоставя германско оръжие в конфликтни зони.

По-тясно сътрудничество


В неделя Шолц призова международното сътрудничество за укрепване на способността на Европа да се защитава от рискове като кибератаки и да остане технологично конкурентоспособна.

„За мен е толкова важно да изградим следващото поколение бойни самолети и танкове тук, в Европа, заедно с европейски партньори – и по-специално Франция“, каза Шолц в речта си. „Докато самолетът е готов за употреба, ние съвместно ще разработваме Eurofighter."

Миналата седмица бяха подписани договори за т. нар. проект Eurodrone, сътрудничество между Германия, Франция, Италия и Испания, каза той.

„Ние също така продължаваме с придобиването на въоръжения дрон Heron от Израел“, каза Шолц. Германия също ще „достави модерен заместител на остарелите самолети Tornado навреме“.