Фед може да претърпи промени без значение кой е новият президент на САЩ

При Тръмп се очакват по-радикални действия

10:47 | 6 октомври 2016
Орелът на фасадата на сградата на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Орелът на фасадата на сградата на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Федералният резерв може да претърпи промени без значение кой спечели следващите президентски избори в САЩ, пише Bloomberg.

Единият претендент за президентския пост – Хилари Клинтън – кандидатът на демократите, призова за по-голямо разнообразие в централната банка на САЩ, макар и да продължи да следва практиката на последните американски президенти, като не коментира паричната политика.

Кандидатът на републиканците Доналд Тръмп от друга страна не каза ясно по какъв начин иска да се промени Фед, но погази традицията да остави паричната политика изцяло в ръцете на централната банка. Тръмп обвини Фед, че оставя лихвите изкуствено на ниско ниво, за да поддържа ръста на пазара на акции и да подкрепя одобрението към сегашния президент Обама.

Тръмп вече загатна, че ако спечели изборите вероятно ще номинира нов гуверньор на Фед, когато изтече мандатът на сегашния – Джанет Йелън. Това ще се случи през 2018.

„Това създава несигурност по отношение на това кой ще бъде номиниран“, коментира Мишел Мейер, директор за американската икономика в Bank of America. Тя допълни, че очаква Клинтън „да запази статуквото във Фед“.

Народни представители и от републиканците, и от демократите предложиха закони през последните години, с които да ограничат властта на централната банка, включително одит на паричната политика – идея, която получи одобрението на Тръмп. За внасянето на промени във Фед чрез приемането на нови закони обаче е необходимо да има или двупартийна подкрепа в Конгреса, или едната партия да спечели убедително изборите на 8 ноември, така че да може да командва и Белия дом и Сената.

По този начин по-вероятна възможност за промени във Фед остават преките президентски номинации. Мандатите и на гуверньора Йелън, и на Стенли Фишер изтичат през 2018.

И макар налагането на промени във Фед чрез нормативни актове да е по-трудно, в програмата на републиканците е залегнало приемането на закон за годишен одит на действията на Фед и създаването на комисия за „изследване на начини да се постави фиксиран курс на долара“.

Хилари от друга страна каза, че ще защити независимостта на Фед при следването на двойния мандат на институцията – за инфлация от 2% и ниска безработица, като няма да се приемат нови законови промени. Хилари обаче иска да направи така, че отговорните за политиката централни банкери да не са част от регионалните бордове на Фед и да „се реформира Фед така, че да стане по-представителен за Америка като цяло“.