Всемогъщият долар не е валутата за борба с Русия

Русия ограничава използването на долари и разчита повече на еврото от 2014 г., когато президентът Владимир Путин превзе Кримския полуостров от Украйна

14:21 | 25 февруари 2022
Обновен: 15:15 | 25 февруари 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Западът се отнася сериозно към руските санкции и отряза най-големите банки в страната от голяма част от глобалните финанси. Ако санкциите трябва да отидат по-далеч, Европа трябва да бъде водеща, въпреки че масовото ограничаване на търговията с енергия и стоки ще навреди на нейната икономика, както и на руската, пише Пол Дж. Дейвис в свой анализ за Bloomberg.

В четвъртък САЩ наложиха големи ограничения върху способността на най-големите руски банки да извършват или получават плащания в долари за почти всичко, освен енергия, храна и лекарства. Изключенията имат за цел да ограничат болката, която се усеща извън Русия в западните икономики, които вече страдат от нарастващи цени. Тези санкции допълват забрани на руското правителство, банки и компании да набират средства или да купуват и продават ценни книжа на повечето западни финансови пазари.

Очаква се Европейският съюз да потвърди, че ще последва стъпките на САЩ в петък. От решаващо значение е да го направи, защото Русия ограничава използването на долари и разчита повече на еврото от 2014 г., когато президентът Владимир Путин превзе Кримския полуостров от Украйна. Близо една трета от руската търговия сега се извършва в евро, в сравнение с едва една десета през 2014 г., според данни на Международния финансов институт във Вашингтон; делът на долара е намален до 55% от 80%.

Еврото също сега съставлява най-големия дял от над 640 милиарда долара от валутните резерви в централната банка, около 32%, докато доларите са около половината от тази сума, което е спад от 40% през 2014 г., според IIF. Централната банка сега държи повече физическо злато по стойност, отколкото в долари и почти толкова в юани.

Руските банки, които наистина имат значение, са "Сбербанк", ВТБ и "Газпромбанк", които заедно представляват почти 55% от общите банкови активи на страната, според официалните руски данни от местната агенция за кредитен рейтинг RIA Rating. Тези банки, които са посочени заедно с няколко други големи кредитори в санкциите на САЩ, са най-важните за руската търговия и нейната икономика.

Санкциите от САЩ и други, обявени от Великобритания в четвъртък, са мощни и ще бъдат още по-силни, ако се приеме, че ЕС ще последва примера. Но са възможни по-нататъшни стъпки.

Отрязването на големите руски банки от ключовата система за съобщения за международни плащания, известна като SWIFT, би ограничило сериозно способността на страната да извършва плащания към която и да е друга държава във всяка валута. Президентът Джо Байдън каза в четвъртък, че Европа досега се съпротивлява на този ход. Това няма да направи плащанията в и от Русия невъзможни, но ще направи процеса много по-бавен и по-рисков, защото това би означавало, че банките трябва да се съгласяват и потвърждават плащанията чрез други средства, например по телефона.

Дори с тази стъпка руската финансова система все още може да функционира в международен план чрез Китай и двете страни са говорили за създаване на директни банкови връзки. Въпреки това има малко доказателства, че много от тях все още са въведени, според Елина Рибакова, заместник-главен икономист във IIF.

Освен това блокирането на плащанията за енергия би било още по-болезнено за руската икономика, но би било изключително вредно и за европейската икономика, която силно зависи от вноса на руски газ.

Нараняването на руската икономика, за да се накаже нейната инвазия в Украйна и дори потенциално да се дестабилизира режима на Путин, също ще удари шепата европейски банки, които поддържат значителен бизнес в страната. Банките в САЩ, Великобритания, Германия и Япония имат малки експозиции, които са на стойност по-малко от 0,1% от техните банкови активи, според IIF.

Raiffeisen Bank International от Австрия, Societe Generale SA от Франция и UniCredit SpA от Италия имат най-големи експозиции към руски активи в този ред, според класация на руските банки от местната агенция за кредитен рейтинг RIA Rating. Акциите и на трите паднаха силно в четвъртък: Raiffeisen падна с повече от 23%, а другите две с повече от 12%.

Според Bloomberg Intelligence тези три банки държат най-голямата част от над 104 милиарда долара общо кредитиране от европейските банки в Русия. Голяма част от тези кредити е за обикновените руски потребители, а не за банки или компании, така че загубите биха дошли, ако руската икономика рухне.

Raiffeisen е най-изложена, защото има най-големия руски кредитен портфейл от 11,6 милиарда евро и още 2,2 милиарда заеми в Украйна. Тези заеми са еквивалентни на 90% от капиталовата й база, според Bloomberg Intelligence, което означава, че големите загуби биха навредили сериозно на стабилността на австрийската банка. За Societe Generale и UniCredit общите заеми възлизат съответно на едва 16% и 13% от капитала им. Унгарската OTP Bank Nyrt. също е зле изложена, с 3,2 милиарда евро заеми, разделени между Русия и Украйна, които са на стойност около 42% от капитала ѝ.

Финансовият "шок и ужас" може да са единствената тактика, която може да обърне агресията на Русия – и Европа е тази, която ще понесе разходите. Ако това не се случи, същата Европа най-вероятно ще понесе последствията.