Мрежата на Тръмп, самопровъзгласил се враг на Big Tech, се нуждае от Apple и Google

Truth Social зависи за оцеляването си на Google и Apple, които управляват магазини за приложения, които доминират на пазара на смартфони

07:58 | 8 февруари 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Остават само седмици преди очакваното стартиране и новото медийно начинание на Доналд Тръмп се опитва да постигне деликатен баланс със своето приложение: да дава на базата на Тръмп свободата да изразява себе си, без да нарушава правилата на Apple и Google за магазините им за приложения, пише "Ройтерс".

Пускането на Truth Social идва година след като бившият президент на САЩ беше забранен във Facebook, Twitter и YouTube. Това ще бъде сериозен тест за това дали Trump Media & Technology Group (TMTG) и други технологични компании, които описват себе си като шампиони на свободата на словото, могат да се борят с компаниите от Силициевата долина, които консерваторите обвиняват, че потискат свободното изразяване.

TMTG обещава да предостави „завладяващо и без цензура изживяване“ в своето приложение Truth Social, като се обръща към база, която смята, че нейните възгледи около такива горещи теми в американския живот като ваксините и резултата от президентските избори през 2020 г., са били изтрити от масовите технологични платформи.

И все пак техническият екип на Тръмп трябва да издигне някакви ограничения, за да гарантира, че Truth Social няма да бъде изгонен от магазините за приложения, управлявани от Apple Inc и Google на Alphabet Inc - съдба, която сполетя популярното консервативно приложение Parler след бунтовете на 6 януари 2021 г. в Капитолия на САЩ. Без тези магазини няма лесен начин за повечето потребители на смартфони да изтеглят приложението.

Рискът от подобно „деплатформиране“ е основен приоритет за главния изпълнителен директор на TMTG Девин Нунес, бивш конгресмен от Републиканската партия, тъй като неговият екип изгражда приложението, според двама души, запознати с въпроса. Осъзнавайки, че приложението ще бъде основна цел за хакери от първия ден, Нунес иска да има кибер талант на „ниво на национална държава“, каза един от хората. Нунес е казвал публично, че целта на компанията е да пусне своето приложение Truth Social до края на март.

Говорител на TMTG не отговори на искане за коментар.

TMTG остава обвита в тайна и се разглежда със скептицизъм от някои в технологичните и медийните кръгове. Двама консервативни медийни ръководители посочиха очевидния неуспех на предприятието да пусне бета услуга през ноември, както беше планирано, и цитираха липсата на известно участие от страна на високопоставени медии, технологични или политически играчи - различни от Нунес - като доказателство, че мрежата може да е повече на хартия, отколкото реална.

Модериране на съдържанието

Мисията на TMTG да се изправи срещу Big Tech е ограничена от разчитането ѝ на Google и Apple, които управляват магазини за приложения, които доминират на пазара на смартфони. TMTG работи с Hive, базирана в Сан Франциско компания, която извършва модериране на съдържание, базирано на AI, за да маркира сексуално експлицитно съдържание, реч на омразата, тормоз и съдържание с насилие. Това партньорство се ръководи отчасти от желанието на TMTG приложението Truth Social да остане в магазините на Apple App и Google Play, според човек, запознат с начинанието.

Truth Social ще се нуждае от стабилно модериране на съдържанието под формата както на автоматизирано откриване, така и на екипи, както и начин за потребителите да съобщават за обидни публикации, каза Дейвид Тийл, архитект за големи данни и главен технологичен директор на Станфордската интернет обсерватория.

„Трудно ще стане, ако попаднат в ситуация като Parler, където ще имат такава степен на реч на омразата, че хостинг услугата и евентуално App Store започват да забелязват“, каза той.

Приложението Truth Social ще бъде предмет на правилата на Apple App Store, които изискват от разработчиците да предложат начин на потребителите да докладват за обидно съдържание и да предоставят „навременни отговори“. Правилата също така забраняват съдържание, което „насърчава насилието“ или „изображения, които насърчават незаконната или безразсъдна употреба на оръжия и опасни предмети“.

От 4 февруари TMTG имаше 12 работни места, посочени на уебсайта на компанията, за технически роли като разработчик и част от екипа за Android и инженер за iOS. Заплатите варират от $80 000 до $220 000, според публикациите, които подканва кандидатите да работят за стартираща компания, която е „добре финансирана“ и „консервативно ориентирани“. Изискване за ролята на iOS инженер е „познаване на насоките за човешкия интерфейс на Apple и насоките за преглед на App Store (които са по-скоро правила)“. Една публикация описва идеалния кандидат като някой, който „се наслаждава на компании, които са борбено настроени и могат да правят повече с по-малко“.

Наред с другите позиции, компанията се стреми да наеме поне един разработчик с опит с Elixir, бекенд език за програмиране, според обява за работа.

В интервю на 13 януари с радиоводещия Рей Апълтън, Нунес каза, че базираната във Флорида компания ще търси по-„постоянно“ местоположение – предпочитайки щати като Флорида, Тенеси и Тексас пред Силициевата долина. В първите месеци на компанията някои технически таланти са работили в района на Атланта, според двама души с познания по въпроса.