Sony ще трябва да бръкне дълбоко в джобовете си, за да участва в бъдещето на игрите

Компанията също обмисля да влезе в бизнеса с електрически автомобили

12:02 | 22 януари 2022
Обновен: 14:33 | 22 януари 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Sony Group, кацнала на върха на игралния сектор, е изправена пред ново предизвикателство от богатите си конкуренти, които залагат на бум на онлайн видеоигри от следващо поколение, докато японският конгломерат се насочва към разширяване на множество фронтове, включително електрически автомобили.

Microsoft Corp, изостанала в битката за конзоли със Sony, направи сериозна стъпка, за да се позиционира за „метавселената“ – идеята за потапящо изживяване, при което хората играят, пазаруват и общуват онлайн – със сделка за 69 милиарда долара за разработчика на хитове като "Call of Duty" Activision Blizzard.

Акциите на Sony паднаха с 13% в сряда на фона на опасенията, че заглавията на Activision ще бъдат изтеглени от системите на PlayStation.

„Те основно се опитват да създадат чудовище“, каза Серкан Тото, основател на консултантската компания Kantan Games в Токио. „Не мисля, че Microsoft харчи 70 милиарда долара, за да стане доставчик на софтуер за платформи на Sony.“

Пълният фронтален подход контрастира със Sony, която прави постепенни сделки и спечели похвала за изграждането на мрежа от вътрешни игрални студия, които произвеждат хитове като „Spider-Man“ и „God of War“. Анализатори казват, че компанията - и други гиганти - сега може да почувстват натиск да сключат повече сделки в отговор на действията на Microsoft.

Сделката на Microsoft за Activision е възможна благодарение на огромния спектър от други бизнеси на технологичния гигант, включително софтуер и облачни услуги, с пазарна капитализация над 14 пъти по-висока от тази на японския конгломерат.

Много наблюдатели виждат Activision като опетнен бизнес след обвиненията в сексуален тормоз и неправомерно поведение от страна на мениджърите и поради това, че основните му франчайзи губят инерция, казват анализатори.

Разработчикът е "по принцип полупроблемен актив", каза Мио Като, анализатор в LightStream Research, в блог за платформата Smartkarma. „Този ​​поглед назад към стратегията на Microsoft ни кара да сме скептични относно способността им да се конкурират с PlayStation.“ 

Натиск за сделки

Сделката вероятно ще подпомогне агресивното разширяване на Microsoft за абонаментната ѝ услуга Game Pass, което поражда опасения, че Sony ще бъде принудена да последва примера. Предлагането на игри срещу фиксирана такса може да погълне продажбите и да подкопае маржовете.

„Повечето анализатори дремеха по време на тези събития, аплодирайки по-силния филмов и музикален бизнес на Sony, за да оправдаят по-висок рейтинг“, пише в бележка Амир Анварзаде, пазарен стратег в Asymmetric Advisors.

Технологичните гиганти, включително Apple и Amazon, също напреднаха в игрите през последните години, но се бореха да доставят хитове.

Sony, за разлика от тях, има набор от горещо очаквани заглавия, включително "Gran Turismo 7" и "Horizon Forbidden West". Microsoft заложи силно на поредицата "Halo", чиято последна версия беше забавена преди пускането на пазара през декември.

Напредъкът в облачните технологии разхлабва връзките с конзолите на фона на очакванията, че потребителите ще прекарват повече време в игра и пазаруване във виртуална реалност и привличане на инвестиции от фирми като Мета.

Промяната е сравнена с епохалната промяна към електрически и автономни превозни средства.

Sony, която планира да пусне следващо поколение слушалки за виртуална реалност, също обмисля да влезе в бизнеса с електрически автомобили, за да се възползва от предимствата си в области, включително развлечения и чипове.

През седмицата акциите на игрални компании, включително Square Enix и Capcom, поскъпнаха поради спекулации, че сделката с Activision може да доведе до по-голяма консолидация.

Sony, шампион в японската индустрия в момент, когато много местни фирми губят позиции пред задгранични конкуренти в редица сектори, се разглежда като един потенциален купувач.

„Sony може да бъде подложена на натиск да направи повече сливания и придобивания“, пише анализаторът на Jefferies Атул Гоял в бележка, добавяйки, че „ако няма регулаторни пречки, тогава Microsoft може да се насочи към следваща цел в недалечно бъдеще“.