Половината от всички глобални финансови активи се нуждаят от по-строги правила

Небанковите финансови посредници все още не са адекватно защитени срещу внезапно изтелгяне на ликвидност

14:01 | 8 декември 2021
Обновен: 14:02 | 8 декември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инвестиционната дейност, която се осъществява извън банковата система, изисква нов, широко базиран набор от глобални регулации за справяне с присъщата нестабилност, обяви тази седмица Банката за международни разплащания (BIS).

Покривайки около половината от всички глобални финансови активи след бързата експанзия през последното десетилетие, небанковите финансови посредници като мениджъри на активи, хедж фондове и други инвестиционни инструменти все още не са адекватно защитени срещу внезапно изтелгяне на ликвидност, подобно на банките, според Клаудио Борио, главен икономист в базираната в Швейцария BIS.

„Устрема за ликвидност“ в първите дни на пандемията миналата година насочи мисленето на регулаторите към дългогодишно слабо място, тъй като паникьосаните инвеститори изкараха повече от 155 милиарда долара от така наречените първокласни фондове за по-малко от два месеца, помагайки за проблемите на пазара на търговски книжа в САЩ и глобалните затруднения при финансирането в долари.

Централните банки предупредиха, че повишените цени на активите, нарастващата инфлация и дългът на много пазари сигнализират за потенциал за по-нататъшни турбуленции. След „период, в който има агресивно поемане на риск, имате натрупване на ливъридж. Мислите, че пазарите са ликвидни, докато всъщност под стрес те няма да бъдат ликвидни“, каза Борио в интервю за Bloomberg.

„Можете да изгладите това, като изградите буфери в добри времена – независимо дали това е под формата на капитал за платежоспособност или под формата на ликвидност, за да избегнете разпродажбиte „на пожар“ – така че когато настъпят лоши времена, ще имате малко повече пространство за маневриране."

Съветът за финансова стабилност, който се отчита пред Г-20, настоява за преразглеждане на глобалните регулации за фондове на паричния пазар и други небанкови институции, които трябва да попречат на инвеститорите да изтеглят парите си от такива инструменти в паника.

След като централните банки в Европа и САЩ трябваше да се намесят в подкрепа на сектора по време на финансовата криза от 2008 г. и отново миналата година, служителите търсят дългосрочно решение, което да предотврати това да се случи отново.

„Повторните интервенции на централната банка на тези стресирани пазари могат да генерират изкривявания, защото могат да насърчат по-нататъшното поемане на риск“, каза Борио.

„Това, което трябва да направите, което ефективно беше направено в случая с банките, е да излезете с регулаторна рамка, която намалява вероятността и интензивността на тези стресови епизоди и намалява необходимостта централните банки да се намесват. Критично, тази рамка трябва да е от гледна точка на цялата система.“

BIS се застъпва за широка регулаторна дискусия, която да обхване индустрии като тези, които претърпяха удари тази година, като частните инвестиции, предприети от Archegos Capital Management, или търговското финансиране, извършено от Greensill Capital.

Сривът и на двете фирми се прехвърли в официалната банкова система, тъй като кредитори, включително Credit Suisse Group AG, бяха неприятно изненадани от конфискации в лошо разбрани, непрозрачни транзакции.

В своя тримесечен доклад, публикуван в понеделник, BIS също така подчерта рисковете, произтичащи от растежа на децентрализираното финансиране или DeFi, който потенциално може да се прехвърли в реалната икономика чрез използването на така наречените стабилни монети (стейбълкойн), подкрепени от официални валути.

Бързият растеж на инвестициите в областта на околната среда, социалните дейности и управлението (ESG) също носи заплаха от финансови турбуленции поради различните дефиниции за инвестиционни продукти, които се използват, предупреди BIS.