Олаф Шолц трябва да се справи със забавения ръст на германската икономика

Инфлацията в Германия достигна 6% - най-високото ниво от началото на 90-те години на миналия век

14:45 | 7 декември 2021
Обновен: 15:55 | 7 декември 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Олаф Шолц е на път да стане канцлер в момент, в който германската икономика се забавя спрямо нивата си от края на септември, когато неговата Социалдемократическа партия (СДП) спечели изборите, пише Bloomberg.

В сряда лидерът на социалдемократите ще положи клетва, за да заеме постта на Ангела Меркел. Перспективите за икономически растеж се вложиха по време на преговорите за сформирането на тристранна коалиция със Зелените и Свободните демократи, които продължиха седмици.

Данните от понеделник подчертаха влошаването на най-голямата икономика в Европа, като показаха спад на фабричните поръчки, след като външното търсене се срина. Това се случи на фона на новината, че разходите за живот в страната са се увеличили за германските потребители, а инфлацията надхвърли всички оценки и достигна 6% - най-високото ниво от началото на 90-те години на миналия век.

Според прогнози покачващите се цени трябва да отслабнат през следващата година и икономическото възстановяване да се ускори. С данните от тази седмица, които влошават перспективите за възстановяването на немската икономика, дори преди да се усети въздействието на новия щам "Омикрон", проблемите пред Шолц се увеличават и могат да застрашат Европа като цяло.

„Ще трябва да преживеем зимата въпреки лошите новини“, каза Холгер Шмидинг, главен икономист в Berenberg, който предупреждава за „сериозен риск“ германското производство да се свие през четвъртото тримесечие, тъй като прекъсванията във веригата на доставки продължават да ограничават производствената му индустрия.

"Още една вълна на пандемията би забавила икономическото възстановяване, но няма да го спре напълно. Въпросът е дали силният растеж ще започне през първото тримесечие или второто“.

Забележките на Шмидинг съвпадат с оценката на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), която беше публикувана миналата седмица. Според международната организация проблемите с глобалното предлагане забавят зависимата от износ икономика. Базираната в Париж организация намали прогнозата си за растеж в Германия за 2022 г. с половин процентен пункт до 4,1% в сравнение с междинната си прогноза, публикувана само дни преди изборите на 26 септември.

ОИСР също прогнозира, че растежът ще се увеличи през следващата година, подкрепен от ускоряването на потребителските разходи, подобряване на доверието и „солидните“ инвестиции. Прогнозите бяха направени преди появата на новия щам на коронавируса „Омикрон“.

Германия икономика

Темата за инфлацията е по-голямото предизивкателство пред германския канцлер отколкото икономическия растеж. Миналата седмица той каза, че „трябва да направим нещо“, ако цените не спрат да се покачват, без да каже конкретни мерки.

„Не трябва да се стремим към висока инфлация, каквато имаме днес“, каза той пред Bild TV.

Сред първите икономически решения на новия канцлер е изборът на нов президент на Бундесбанк, който да замени Йенс Вайдман, който напуска този месец. Назначението идва в момент, в който Европейската централна банка (ЕЦБ) е изправена пред все по-голям контрол относно повишената инфлация. ЕЦБ се готви да преработи своите програми за стимулиране, въпреки че Вайдман все още ще заема постта по време на ключовото решение на 16-ти декември за изкупуване на облигациите.

С течение на времето коалицията на Шолц планира други големи политически инициативи с икономически последици - като увеличаване на инвестициите за възстановяване на икономиката, въпреки че обхватът им остава неопределен. Новият канцлер каза във вторник, че правителството ще бъде добре подготвено да се справи с предизвикателствата, пред които е изправена Германия, ако трите партии могат да продължат да работят заедно, както направиха по време на коалиционните си преговори.

„Не трябва да забравяме, че имаме и други важни задачи за изпълнение като справянето с пандемията“, каза Шолц по време на церемонията по подписване на коалиционната сделка в Берлин. "Това ще изисква цялата ни сила и енергия", добави още той.