Силата на Китай в Азия спада, но рисковете от война са значителни, сочи доклад

През 2021 г. САЩ останаха най-мощната страна в Азиатско-тихоокеанския регион

08:32 | 6 декември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Пандемията от коронавирус е отслабила мощта на Китай в Индо-Тихоокеанския регион и задълбочаващите се проблеми в областта на сигурността в региона представляват "значителен" риск от война, се казва в доклад на института "Лоуи" в неделя.

Съюзниците на САЩ в региона и ключови балансиращи сили като Индия никога не са били по-зависими от американския капацитет и желание да поддържат военна и стратегическа противотежест в отговор на възхода на Китай, каза базираният в Сидни мозъчен тръст за външна политика.

В същото време Пекин се опитва да разубеди страните от Югоизточна Азия да се присъединят към коалицията на САЩ, като същевременно подобрява военния си обмен с Русия и Пакистан, както и Северна Корея, и създава значимо трио от ядрени сили, работещи с Китай, в регион.

„Открит е въпросът дали нововъзникващият баланс на военната мощ допринася за възпирането на военни действия и стратегическата стабилност в Индо-Тихоокеанския регион“, се казва в доклада.

„Дълбочината на проблемите, конкуренцията между САЩ и Китай и наличието на множество потенциални "възпламенителни точки" означават, че рискът от война е значителен."

Въздействието на пандемията подкопа цялостния просперитет на региона, отслабвайки всеобхватната мощ на Китай.

„Сега е по-малко вероятно Пекин да изпревари своя конкурент по всеобхватна мощ до края на десетилетието – това предполага, че няма нищо неизбежно във възхода на Китай в света“, се казва в доклада. „Изглежда много малко вероятно Китай някога да бъде толкова доминиращ, както някога са били Съединените щати.

От мозъчния тръст заявиха, че Австралия, чиито отношения с Китай се влошиха значително през последните години, удържа нарастващата мощ на Китай по-добре от повечето партньори на САЩ - но все повече разчита на Вашингтон.

През 2018 г. Австралия забрани китайския технологичен гигант Huawei Technologies Co от своята 5G телекомуникационна мрежа. Отношенията се влошиха миналата година, когато Канбера призова за независимо разследване на произхода на коронавируса, което предизвика серия от търговски репресии от Китай.

Индексът на силите в Азия на института "Лоуи" разглежда широк спектър от мерки, включително икономически и военен капацитет, икономически отношения и отбранителни мрежи, както и дипломатическо и културно влияние. 

През 2021 г. САЩ останаха най-мощната страна в Азиатско-тихоокеанския регион, като Китай беше на второ място, след постоянно нарастващо влияние през последните години.

„Пандемията наистина засегна повечето страни по отношение на способността им да оформят и реагират на външната си среда, но Съединените щати всъщност придобиха всеобхватната си мощ за първи път от 2018 г.“, каза Хърв Лемахьо, директор на изследванията на института, пред австралийската ABC.

Алиса Ленг, научен сътрудник и икономист от "Лоуи", който е съавтор на Индекса, каза, че „значителна част от изместването нагоре на САЩ като сила произтича от поемането на администрацията на Байдън“.

„Започвайки от ниската база от годините на Тръмп, САЩ се върнаха доста силно като дипломатическо влияние в региона“, каза тя, като посочи дарението от Вашингтон на 90 милиона дози ваксина за Азия – два пъти повече от дарените от Пекин.

Влиянието на Китай намаля за първи път от началото на индекса през 2018 г.

Икономическите предизвикателства, включително застаряването на населението, забавиха растежа на способността на Пекин да упражнява влияние в Азия, каза Лемахьо.

„Китай ще продължи да расте икономически, но въпросът е с каква скорост ще продължи този растеж?"

„Китай никога няма да бъде толкова доминиращ, както някога са били Съединените щати, но ние наистина сме настроени за един вид двуполюсен век в Индо-Тихоокеанския регион... по-разчитащ на капризите както на Съединените щати, така и на Китай“, каза той.

Въпреки това китайските военни разходи сега са с 50 процента по-големи от Индия, Япония, Тайван и всичките 10 членове на Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия (АСЕАН), взети заедно, се отбелязва в доклада.

Китай "остава далеч пред всички останали в региона" по отношение на общата сила, каза Ленг.

Австралия и Индонезия ключови средни сили в Азия

Австралия се нареди на шесто място в индекса за 2021 г., след Япония, Индия и Русия.

Въпреки продължителния дипломатически спор с Китай, нейния най-голям търговски партньор, Австралия подобри своята устойчивост през 2021 г., заключава анализът на "Лоуи".

Дарението на ваксини от Австралия за страни от Азиатско-Тихоокеанския регион беше „наистина доста щедро“, особено на база на глава от населението, каза Ленг.

Пактът за сигурност AUKUS – подписан от Австралия със САЩ и Обединеното кралство през септември – означава, че страната "разчита все повече на американския капацитет и желание да поддържат военен баланс на силите в Азия в сравнение с възхода на Китай“, каза Лемахьо.

Това представлява „по-скоро задълбочаване, отколкото разширяване на партньорствата на Австралия в областта на отбраната в региона“.  

Икономическото влияние на Австралия в региона също намаля, например като беше заменена от Китай като най-голям инвеститор в Папуа Нова Гвинея.

Индонезия влезе в топ 10 на индекса за първи път, въпреки че беше силно засегната от пандемията у дома, изпреварвайки Сингапур като „най-дипломатически влиятелният играч“ в Югоизточна Азия.

Лемахьо коментира, че е "странно", че държава с население и размер на Индонезия не е попадала в първата десетка преди това.

„Много развиващи се страни като Индонезия са по-скоро насочени навътре и се сблъскват с проблеми да проектират сила и лидерство на световната сцена“, каза той.

В доклада се казва, че президентът Джоко Видодо е "циментирал позицията си на водещ държавник на регионалната сцена".

Въпреки това се отбелязва, че на Индонезия, както и на всички нейни съседи от Югоизточна Азия, липсва военната мощ, необходима за противопоставяне на Китай.