Светът е изправен пред глобален недостиг на кафе от сорта „Арабика“

През тази година цената на кафе зърната от сорта „Арабика“ се е повишила с около 80%

13:33 | 4 декември 2021
Обновен: 15:34 | 4 декември 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Любителите на кафето имат много поводи да се тревожат в момента. Глобалният недостиг на кафени зърна заплашва да повиши цената на кафето в супермаркетите и веригите за кафе. Освен това вашето сутрешно капучино или лате може да има и по-горчив вкус. Това е така, тъй светът е изправен пред недостиг на кафе сорта „Арабика“. Той придава по-мекия вкус на кафето и представлява около 60% от световното производство. Доставките намаляха, след като екстремните метеорологични условия унищожиха реколтата, пише Bloomberg.

Според прогнози в началото на 2022 г. атмосферното влияние La Niña допълнително ще навреди на добивите. Така може да са нужни години преди пазарът да се възстанови. Цените на кафето от сорта „Арабика“ се повишават, а глобалната криза с веригите на доставки прави още по-трудно получаването на кафените зърна.

„Това е повече от краткосрочен проблем“, каза Кона Хаке, която ръководи изследванията в компанията ED&F Man в Лондон.

 „Това е нещо, което ще продължи още поне няколко години“.

В момента производителите на кафе и търговците на дребно трябва да решат дали да увеличат цените. Те имат и друг възможност – сорта кафе „Робуста“, който е характерен с по-горчивия си вкус. Някои от тях вече са се преориентирали към по-евтиния сорт. „Робустата“ обикновено се използва в разтворимите кафета. Сортът съдържа повече кофеин, което му придава и по-горчивия вкус.

Кризата с недостига на кафе има своите корени в Бразилия, която е основният доставчик на кафе „Арабика“ в глобален мащаб. В страната имаше слани, които бяха последвани от суши, които унищожиха реколтата. Фермерите са изправени пред редица проблеми, които не са свързани само с текущата им реколта. В момента трябва да премахнат унищожените дървета и да засадят нови, на които ще им отнеме години, за да узреят. Освен това фермерите също се борят с нарастващите разходи за торове и недостиг на работна ръка в страната.

Кафе 1

През тази година цената на кафе зърната от сорта „Арабика“ се е повишила с около 80%. Докато изследователи и анализатори все още са заети с проучванията на останките от повредената реколта от кафе в Бразилия, докладите не изглеждат обнадеждаващи.

Кафе 2

„Имаме много клиенти, които обикновено не купуват от нас, но в момента поръчват по-големи количества и различни сортове кафе“, казва Джоан Бери, ръководител в норвежката компания Tropiq, която продава висококачествено кафе.

 „Мисля, че имаме непропорционално търсене поради общата липса на предлагане“.

Въпреки че цените на сорта „Робуста“ също са се покачили през тази година, той е двойно по-евтин от „Арабиката“. Някои вериги за кафе и марки избират единия или другия сорт, но много използват комбинация от двете, като придават на кафето по-специфичен вкус. Сортът „Арабика“ е по-сладък и обикновено се използва в напитки като капучино и лате. „Робустата“ е популярна в Италия за приготвяне на еспресо, както и в разтворимото кафе.

И двата сорта кафе са изправени пред логистични препятствия. Кафето се доставя в контейнери, а глобалният недостиг ограничи износа на милиони торби до важни пазари като САЩ, Япония и Европа.