Covid-19 може да се разпространи сред дивите животни и да се прехвърли обратно на хората

Зоолозите се опасяват, че дивата природа може да се превърне в двигател на разпространение на Covid-19, който може да се предаде обратно на хората

12:46 | 19 ноември 2021
Обновен: 14:33 | 19 ноември 2021
Автор: Георги Карамфилов
Снимка: iStock
Снимка: iStock

Публикуваните резултатите този месец идват на фона на нова информация за разпространението на Covid-19 сред домашните любимци и селскостопански животни. По-рано този месец детският зоопарк на Линкълн в Небраска загуби три редки снежни леопарда от болестта, пише Financial Times.

Въпреки че вирусът Sars-Cov-2 причинява малко или никакви симптоми при повечето животни, някои учени се опасяват, че дивата природа може да се превърне в огнище на инфекцията. Така вероятно вирусната мутация може да се предаде обратно на хората. Това да застраши и много редки видове животни.

Колко широкоразпространен е COVID-19 сред животните?

Световната организация за здраве на животните (СОЗЖ) е регистрирала 598 огнища на COVID-19 при животни, засягащи 14 вида в 30 държави в края на месец октомври. Почти всички огнища са включвали животни в плен и в близък контакт с хората. Сред най-засегнати са норките, отглеждани във ферми в Дания.

Никой не знае колко разпространен е CОVID-19 сред дивата природа, тъй като е имало много малко тестове. Двете нови проучвания сред белоопашатите елени в САЩ са първите, които показват широкоразпространена инфекция сред дивите популации. Статия, публикувана в американския "Сборник на Националната академия на науките" от учени от Министерството на земеделието, откри антитела срещу Sars-Cov-2 в 40% от диви белоопашати елени в четири американски щата в началото на тази година.

Второ проучване, проведено от Penn State University, което все още не е публикувано, открива вируса чрез PCR тестване в 80% от пробите, взети в Айова от същия вид елени. 

„Всички бяхме много изненадани и озадачени от високия дял на елените с положителна проба“, каза Катрина Уилгерт от отдела за динамика на заболяванията към университета в Кеймбридж, която участва в проучването на Penn State.

"Генетичните и географските данни предполагат множество прехвърляния от заразени хора към животни и след това интензивно предаване на инфекцията от елен на елен."

Кои животни са най-податливи на инфекцията?

Sars-Cov-2 произхожда от прилепи и може да се е прехвърлил към хората чрез все още неидентифициран животински посредник. Комбинираните доказателства за естествено предаване и лабораторни експерименти показват, че вирусът може да зарази повечето бозайници, макар че за разлика от грипа не заразява птиците.

Възприемчивостта варира значително между видовете. „Ние сме много щастливи, че проучванията показват, че основните селскостопански животни – прасета, говеда и овце – са доста устойчиви на инфекции за разлика от белоопашатия елен,“ каза Кийт Хамилтън, ръководител на "Световната организация за здарве на животните".

"Котките, особено големите видове такива като лъвове, тигри и леопарди, изглежда са по-податливи от кучетата", каза Кен Смит, професор по патология в Кралския ветеринарен колеж в Лондон.

Какво могат да направят хората, за да предотвратят разпространяване от човеци към животни?

Единственото ясно доказателство към момента за предаване на коронавирус от животни обратно на хора се появява по време на широкоразпространеното огнище сред норките в Дания миналата година. Въпреки това експертите съветват хората да избягват контакт с домашни любимци, ако проявяват симптоми на Covid-19.

Откриването на инфекция сред елените показва, че ловците трябва да предприемат предпазни мерки като носенето на ръкавици, когато боравят с трупове на убити животни, каза Алистър Уорд, ръководител на биологичните науки в университета Хъл във Великобритания.

Появяват се ваксини за защита на животните от коронавируса. Зоологическите градини в САЩ ваксинират все повече животни с различни видове инжекции, разработени специално за нечовешки реципиенти. Уязвимите големи котки са предпочитан реципиент.

Компанията за здравеопазване сред животните Zoetis, произлязла от Pfizer, разработи ваксина, базирана на Sars-Cov-2 шипови протеини, която може да бъде адаптирана за широк спектър от животински видове. Отглежданата норка се ваксинира в значителни мащаби, но COVID-19 ваксините обикновено не са достъпни за домашни любимци.

Могат ли животните да са постоянен преносител на заразата и причинел на нови мутации?

Изследванията на американския белоопашат елен разтревожиха сериозно биолозите. „Въпреки че експериментите показват, че заразените елени са склонни да нямат никакви симптоми, предаването на болестта в дивата природа има значителни последици за човешкото здраве“, казва Греъм Шанън, зоолог от университета Бангор в Уелс.

„Резултатите от изследванията предизвикват опасения, че еленът може да бъде двигател за разпространението на Sars-Cov-2. Елените могат лесно да заразят голям брой животни. Това, което е по-тревожно, че вирусът може да се прехвърли обратно на хората. Всяко повторно заразяване от диви животни може да усложни нашите усилия за борба и потискане на болестта."

Потенциална заплаха е, че когато вирусът се разпространява сред група животни, могат да възникнат по-опасни щамове и след това да се предадат на хората. Еволюцията, която оптимизира заразата при друг вид, няма непременно да направи вируса по-ефективен при заразяването на хората. През ноември 2020 г. се появиха нови варианти при норките, които се разпространиха сред хората, въпреки че нито един не се оказа необичайно силно заразен в човешките популации.

Вариантите на Sars-Cov-2, идентифицирани в елените от Айова, са същите като тези, циркулиращи по това време в човешката популация. Въпреки това може да не е имало време вирусът да се развие по-сериозно при тези животни.

Друго притеснение е дали COVID-19 ще изчезне от елените или ще продължи да се предава сред тях за неопределено дълго време. Суреш Кучипуди, водещ автор на изследването на Penn State, призова за повече доказателства.

„Изследването подчертава критичната необходимост от спешно прилагане на програми за наблюдение на разпространението на Sars-Cov-2 сред елените и други податливи видове диви животни и въвеждане на методи за смекчаване на потенциалното прехвърляне обратно към хората“, каза той.