В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

САЩ и ЕС ще спечелят много, ако успеят да възстановят отношенията си

Доц. Паскал Желев, зам.-декан на Факултета по международна икономика и политика в УНСС, в ефира на предаването “В развитие”, 23.09.2021

09:15 | 24 септември 2021
Автор: Георги Карамфилов

През последните години се наблюдава крайно влошаване на отношенията между САЩ и Европейският съюз, особено по времето на администрацията на президента Доналд Тръмп. С идването на Байдън се създаде впечатлението, че ситуацията се променя, че ще има затопляне на тези отношения. Инициативата за търговско-технологичен съвет се прие като желание и от двете страни за едно ново начало, но последните събития с Австралия и Франция върнаха САЩ и ЕС в точката на разцепление. Това заяви доц. Паскал Желев, зам.-декан на Факултета по международна икономика и политика в УНСС, в ефира на предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки. 

“За сега Франция се противопоставя на тази инициатива и Европейският съюз обмисля да отложи тази първа среща. Възможно е тази среща просто да бъде отложена, защото стратегическите интереси на САЩ и ЕС изискват такова сътрудничество в сферата на технологиите и търговията.” 

Доц. Желев заяви, че политиката и търговията винаги си оказват влияние. Той посочи, че икономическият интерес е в основата на спора, защото Франция е загубила многомилиардна сделка за доставката на подводници и нейните действия са очаквани.

Паскал Желев добави, че и част от европейските съюзници подкрепят позицията на Париж. 

“Търговският и технологичен съвет е инициатива, която цели да възстанови диалога и да възвърне доверието, което бе изгубено между САЩ и Европейският съюз. Тук не се поставя целта за Трансатлантическото партньорство за търговия и икономика, което Доналд Тръмп спря.” 

Икономическият експерт посочи, че целите на търговско-технологичния съвет надхвърлят пазарните интереси. Целта на тази инициатива включва и развитието на високите технологии, съхранението на данни, сигурността, следенето за злонамерени чуждестранни инвестиции, следенето на климатичните промени и декарбонизацията. 

“Търси се пресечната точка в интересите на САЩ и Европейският съюз.”

Темата “Китай” стои като главна разделителна линия между Съединените щати и ЕС, казва доц. Желев. Той поясни, че позицията на САЩ е ясна по този казус, но в Европейсия съюз няма единодушение за това каква да е позицията към Пекин.

“Китай е много важен партньор на ЕС по отношение на изпълнението на климатичните цели на блока. Това е така, защото 98% от редкоземните елементи, които Европа потребява, идват чрез внос от Китай.”

Паскал Желев прогнозира, че ако срещата на върха между САЩ и ЕС пропадне, то това може да доведе до изгубване на инерцията за надпреварата с Китай, която е била набрана. Доц. Желев поясни, че Европейският съюз няма обща позиция за съревноваване с Китай, но за сметка на това иска да постигне технологичен суверенитет.

Вижте целия разговор във видеото

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук