ЕК препоръчва удължаване на ограниченията за влизане в ЕС до 15 юни

Контролът по вътрешните граници на Европа остава незасегнат

21:53 | 8 май 2020
Обновен: 12:11 | 6 юни 2020
Снимка: Olivier Matthys/Bloomberg

Европейската комисия (ЕК) смята, че влизането на територията на Европейския съюз (ЕС) трябва да бъде ограничено до средата на юни. Властите в Брюксел предложиха удължаването, тъй като ситуацията в Стария континент и в световен мащаб остава нестабилна заради пандемията от коронавируса, пише Die Zeit.

Мерките по външните граници трябва да продължат, за да се намали рискът от разпространение на болестта чрез пътуване до някоя от държавите в ЕС, смятат от Комисията.

За да ограничат разпространението на пандемията, всички държави от ЕС с изключение на Ирландия и страните извън ЕС Швейцария, Норвегия, Лихтенщайн и Исландия се споразумяха в средата на март да ограничат пътуванията до ЕС, които не са спешни. Ограничението за влизане вече беше удължено преди месец, но изтича на 15 май. Сега следва да се прилага за още 30 дни до 15 юни.

Изключенията от мярката се отнасят за европейски граждани, лекарите и медицинските сестри. Всяка държава преценява сама обхвата на ограниченията.

По предложение на ЕК контролът по вътрешните граници на Европа остава незасегнат. В началото на коронакризата редица държави въведоха граничен контрол в иначе безконтролното Шенгенско пространство, включително Германия. Оттогава хората, които не са германци, нито пребивават постоянно в страната, могат да пристигнат в Германия само с основателна причина. Всеки, който влиза в страната от чужбина, трябва да бъде подложен на карантина за две седмици.

"Нашата основна цел е да възстановим напълно функционалната зона на Шенген за свободно движение, веднага щом здравната ситуация го позволи", заяви еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон. Едва тогава биха могли да бъдат премахнати ограниченията по външните граници.