Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Гласът на Източна Европа не се чува, докато ЕС търси спасение от пандемията

Любомир Стефанов, политолог, Клуб Investor, 09.05.2020

21:02 | 9 май 2020
Любомир Стефанов, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Любомир Стефанов, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Коронавирусната пандемия разкри някои слабости на Европейския съюз, включително дезинтеграцията по оста север-юг, която започна още с кризата в Италия. Това, което беше най-притеснително, е, че в първите няколко седмици италианците имаха усещането, че са оставени да се справят със ситуацията сами, а Китай и Русия се опитаха да се възползват. Това каза Любомир Стефанов, политолог, в предаването “Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков.

Грантове или заеми

Стефанов коментира мерките на Европейската комисия за подпомагане на икономиката на блока на фона на увеличаващите се щети от пандемията. Според него в решенията на ЕК прави впечатление отсъствието на Източна Европа. “Вишеградската четворка, Румъния, България и др. нямат отношение към тези въпроси”, заяви Стефанов, реферирайки към темата дали икономиките да бъдат подкрепени с грантове или заеми.

“ЕС трябва да създаде усещането за солидарност и взаимопомощ...Това няма да стане с федерализация, това ще стане с повече интеграция. Спасението на ЕС е интеграция, интеграция, интеграция”.

Възродената роля на Меркел 

Експертът очаква, че Германия ще зададе тона за изход от кризата, тъй като “Франция изглежда нерешителна на този етап”. Той добави, че Италия и Испания могат да имат водеща роля, да дадат посока, което би било правилно.

По повод значението на германския канцлер Стефанов коментира, че в момента в Европа няма по-опитен действащ политик от Ангела Меркел, което отново я постави в лидерска роля. Експертът отбеляза, че Меркел не търси никакви дивиденти за партията си, а усилията ѝ са насочени единствено към преодоляване на кризата.

Новата Студена война

Гостът коментира и бъдещите отношения между САЩ и Китай на фона на размяната на обвинения за произхода на коронавируса между двете страни. Според Стефанов може да се очаква нов вид Студена война, имайки се предвид заплахите и непредвидимостта на американския президент Доналд Тръмп.

“На този етап щетите по-скоро ще са в лагера на САЩ, а това Тръмп не може да допусне в изборна година”, коментира Стефанов.

Вижте целия разговор във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “Клуб Investor” може да гледате тук