САЩ ще позволят на щатски компании да продават на Huawei

Говорим за оборудване, при което няма голям проблем за националната сигурност, казва президентът

12:14 | 29 юни 2019
Обновен: 01:57 | 4 юни 2020
Служители на Huawei Technologies Co. в една от столовите в централата на компанията; Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че ще позволи на Huawei Technologies да купува продукти от американски доставчици като отстъпка към Китай след разговорите с президента на страната Си Дзинпин в събота, предава Bloomberg.

„Американски компании могат да продават оборудването си на Huawei“, заяви Тръмп на пресконференция след срещата на върха на Г-20 в Осака. „Говорим за оборудване, при което няма голям проблем за националната сигурност“, уточни той.

Миналия месец министерството на търговията на САЩ включи Huawei в черен списък, като забрани достъпа й до американски доставчици, въпреки че много компании успяваха да заобиколят ограниченията. Тръмп се срещна със Си в рамките на срещата на върха на Г-20 в Осака и двамата се договориха за пауза в търговската война между двете страни.

Тръмп заяви, че е обсъдил Huawei с китайския си колега в хода на разговорите им. „Казах, че това е ОК, че ще продължим да продаваме този продукт, това са американски компании, които произвеждат тези продукти. Между другото това е много сложно“, каза Тръмп. „Съгласих се да им позволя да продължат да продават този продукт, така че американските компании ще продължат да го правят“, допълни той.