С Android или без - всичко, което трябва да знаете за казуса с Huawei

Откъде идват проблемите на САЩ с компанията и колко голяма е всъщност тя

07:35 | 22 май 2019
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Huawei Technologies Co., една от най-глобалните компании в Китай, все по-често попада под мишената на САЩ и западните им съюзниците, точно докато се стреми да заеме водеща роля при новия безжичен стандарт, известен като 5G. Телекомуникационният гигант е изправен пред множество битки, включително ареста в Канада на главния си финансов директор и вкарването в черен списък на САЩ и перспективата за забрана за закупуване на американски компоненти и изключване от нови инфраструктурни проекти по света. Сблъсъците се случват на фона на нарастващата търговска война между САЩ и Китай, при която китайските технологични компании са особено притеснителни за американския президент Доналд Тръмп.

1. Защо САЩ имат проблем с Huawei?

Компанията се радва на благоприятно третиране в Китай, а американски правителствени служители и ръководители от индустрията отдавна имат подозрения, че тя работи за интересите на китайското правителство. Доклад, публикуван през 2012 г. от постоянната избирателна комисия на САЩ по разузнаването, обяви Huawei и ZTE Corp. за потенциални заплахи за сигурността, като заяви, че нито един от тях не отхвърля опасенията, че е подложен на политически натиск.

В доклада се казва също, че Huawei отказва да опише „пълния военен произход” на Жън Джънфей, бившия инженер на народно-освободителната армия, основал през 1987 г. Huawei. Опасенията на САЩ за Huawei доведоха до това, администрацията на Тръмп да блокира през 2018 г. враждебното предложение за придобиване на базираната в Сингапур Broadcom Ltd. за американския производител на чипове Qualcomm Inc. Сделката би могла да ограничи американските инвестиции в индустрията на чиповете и безжичните технологии и да даде глобално лидерство в тези сфери на Huawei.

2. Какво направи администрацията на Доналд Тръмп?

Белия дом се опита си да ограничи способността на Huawei да продава оборудване в САЩ и, по-важното, да купува части от американски доставчиц чрез изпълнителна заповед и чрез добавяне на Huawei към черен списък на Министерството на търговията на 17 май, което изисква от американските компании да търсят специален лиценз за продажба на продуктите си към Huawei. (Някои американски компании получиха 90-дневно отлагане). Qualcomm, Intel Corp., Google и други започнаха да замразяват доставката на критичен софтуер и компоненти за Huawei, застрашавайки способността му да произвежда своите продукти. Това може да забави внедряването на 5G безжичните мрежи по целия свят и да накара държавите и телекомуникационните оператори да се насочат към по-скъпо оборудване от Nokia Oyj и Ericsson AB.

3. Защо това оборудване е от значение?

Правителството на САЩ - подобно на китайското и други - е предпазливо в използването на чуждестранни технологии за жизненоважни комуникации, страхувайки се, че производителите на оборудване могат да оставят задни врати, които да позволяват на техните разузнавателни служби да получат достъп до информация, или че самите компании ще предадат чувствителна информация. Смята се, че Vodafone е намерил и фиксирал задни врати на оборудването на Huawei, използвано в италианското подразделение на оператора през 2011 и 2012 година. Държавният секретар на САЩ Майкъл Помпейо заяви, че САЩ могат да възпрепятстват споделянето на разузнавателни данни със съюзници от НАТО, ако те използват оборудването на Huawei. И все пак, някои съюзници, включително Великобритания и Германия, не успяха да ограничат Huawei изцяло от изграждането на 5G мрежа, отчасти поради цената.

4. Какво твърди Huawei?

Компанията многократно отрича, че помага на Пекин да шпионира други правителства или компании, и изтъква, че никой не е предоставил никакви доказателства в подкрепа на такива обвинения. Компанията, за която се твърди, че е собственост на Дзен, както и на своите служители чрез синдикат, започна да предоставя през последните години финансови резултати, да изразходва повече средства за маркетинг и да ангажира чуждестранни медии, за да увеличи прозрачността. През януари Жън, който е известен с медийната си изолация, говори за предизвикателствата, пред които е изправена неговата компания, включително за ареста на финансовия директор Мън Уанджоу, която е негова дъщеря. Макар да казва, че е горд от военната си кариера и членството си в комунистическата партия, той отхвърля предположенията, че докладва в Пекин, или че Huawei предава информация за клиентите. През март Huawei започна офанзива, като заведе дело във федерален съд срещу закон, който блокира американските правителствени агенции да използват оборудването ѝ. Тя също така критикува това, което нарича „необосновани ограничения“ за правене на бизнес в САЩ.

5. Какво се случва с Мън?

Тя бе задържана във Ванкувър на 1 декември по заповед на САЩ, които подадоха официално искане за екстрадиция в рамките на наказателно дело, в което твърдят, че тя е заговорничила за измами на банките с клирингови сделки, свързани с Иран в нарушение на санкциите на САЩ. И Мън, която също е заместник-председател, и компанията отрекоха обвиненията. Мън съди канадското правителство за предполагаемо неправомерно задържане. Тя бе пускната под дадена гаранция на 11 декември, което ѝ позволи да остане в луксозния си дом във Ванкувър, докато съдилищата решават нейната съдба. Живее главно в Шънджън, родния град на Huawei.

6. Има ли други случаи?

Цивилните искове са доста назад във времето. През 2003 г. Cisco Systems Inc. предяви иск срещу Huawei за предполагаемо нарушаване на патенти и незаконно копиране на изходния код, използван в рутери и комутатори. Huawei премахна оспорвания код, наръчници и интерфейси от командния ред и случаят беше решен.

Появиха се и други обвинения, че Huawei краде интелектуална собственост от американски компании. Motorola я даде на съд през 2010 г. за предполагаем заговор с бивши служители за кражба на търговски тайни. По-късно това дело бе решено извън съда.

През 2017 г. съдебно жури определи Huawei за отговорна за кражбата на роботизирана технология от T-Mobile US Inc., а на 28 януари Министерството на правосъдието повдигна обвинение срещу Huawei за кражба на търговски тайни, свързани с този случай.

Междувременно Полша, твърд съюзник на САЩ, арестува служител на Huawei по подозрение, че шпионира в полза на китайското правителство. Huawei уволни служителя и отрече всякакво участие в предполагаемите му действия.

7. Колко голяма е Huawei?

За малко повече от три десетилетия тя се превърна от прекупвач на електроника в една от най-големите частни компании в света, с водещи позиции в телекомуникационните съоръжения, смартфоните, облачните изчисления и киберсигурността, като има операции в Азия, Европа и Африка. С целеви приходи от продажбите за 2019 г. от 125 млрд. долара, Huawei генерира повече приходи от Home Depot Inc. или Boeing Co.

Тя вложи милиарди долари в разработването на 5G и сега е сред най-големите китайски патентодържатели в международен и вътрешен план. Компанията помогна за изграждането на 5G мрежи в повече от 10 страни и очаква да направи същото в други 20 държави до 2020 г. В пряка заплаха за Qualcomm, Huawei проектира свои собствени чипове. Серията Kirin от мобилни процесори, създадена чрез дъщерното дружество HiSilicon, се конкурира с разработваните от Qualcomm чипове Snapdragon, използвани от Samsung Electronics Co. и други световни марки смартфони. Серията Kunpeng на Huawei оспорва доминацията на Intel Corp. при сървърите.

8. Застрашени ли са и други китайски компании?

Да. ZTE почти се срина, след като Министерството на търговията на САЩ ѝ забрани да купува американски технологии за три месеца през 2018 г. Американското министерство на правосъдието обвини държавната компания Fujian Jinhua Integrated Circuit Co., нейния тайвански партньор и трима души в заговор за кражби на търговски тайни от Micron Technology Inc. В същия ден тогавашният главен прокурор Джеф Сешън заяви, че администрацията на Тръмп ще фокусира повече ресурси, за да противодейства на заплахите от „китайския икономически шпионаж“.