В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Какво ще се случи с новите смартфони на Huawei след забраната на Google?

Георги Найденов, икономист, В развитие, 20.05.2019

20:35 | 20 май 2019
Обновен: 20:39 | 20 май 2019
Георги Найденов, икономист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Георги Найденов, икономист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Основни доставчици на Huawei с американски капитали предприемат драстични мерки спрямо китайската компания. Отношенията се влошават след налагането на санкции срещу Huawei от страна на Google, Intel, Qualcomm и други производители на чипове и приложения за Android. Това каза Георги Найденов, икономист, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Интересно е какво ще се случи със следващите смартфон модели на Huawei, на които ще им бъде отказан достъп до операционната система Android".

От Huawei твърдят, че имат алтернативни варианти и разработват своя операционна система. Компанията планира, че ще направи алтернативнo приложениe на Gmail, заяви Найденов.

Президентът Тръмп обяви, че иска търговското споразумение с Китай да е в полза на САЩ, припомни той.

"Поради това американски компании започнаха да пренасочват бизнеса си във Виетнам".

Той говори и за отношенията между САЩ, Мексико и Канада.

"САЩ и Канада обявиха падане на митата за алуминий и стомана. Очаква се същото да бъде обявено съвместно от Мексико и САЩ, което ще отвори пътя към ратификация на НАФТА".

Това би засилило търговията в Северна Америка, прогнозира Найденов.

"В споразумението, което се предвижда да бъде ратифицирано, няма ограничение на вноса на алуминий и стомана от трети страни. САЩ си запазват правото да налагат санкции, ако Мексико или Канада прекалят с вноса на стомана или алуминий от трети страни".