Какви са приходите от Европейските клубни турнири

Александър Костадинов и Цветин Филипов, Index sport, 20.11.2018

20:30 | 20 ноември 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В редовния месечен бюлетин на Уефа – издание 181, се прави подробна разбивка на приходите на Европейските клубни турнири – Шампионската лига и Лига Европа, коментират водещите на предаването Index sport Александър Костадинов и Цветин Филипов.

Общата сума, която клубовете са си разделили в рамките на участието си в сезон 2017-2018, възлиза на обща стойност над 1 млрд. и 820 млн. евро., поясняват те.

"Шампионска лига:

За сезон 2017-2018, както и предходния са разпределени 50 млн. евро между участници в плейофите за влизане в групите на Шампионска лига, като всеки клуб, участващ в групите, е получил 12.7 млн. евро. При победа в груповата фаза клубовете са прибрал по 1.5 млн. евро, както и 500 000 евро при равен резултат. Участието на отборите в по-горен етап от надпреварата е донесло и по-големите бонуси, а именно:

- участие на осминафинал – 6 млн. евро

- участие на четвъртфинал – 6.5 млн. евро

- участие на полуфинал – 7.5 млн. евро

- победител в турнира – 15.5 млн. евро, второ място – 11 млн. евро

Лига Европа:

За сезон 2017/2018 УЕФА е раздала малко над 482 млн. евро за всички, участвали в турнира Лига Европа, като в тях влизат и тези, които се включват в него на по-късен етап – завършилите на трето място в груповата фаза на Шампионска лига. Сумата е само с 5 млн. Повече спрямо тази, изразходена между отборите, участвали в предходния сезон на втория по сила турнир на Стария континент. Само за участието си в груповата фаза клубовете получават 2.6 млн. евро, като при победа те прибират 360 000 евро, а при равен резултат – 120 000 евро. Победителят в групата си гарантира 600 000 евро, а завършилият на второ място – 300 000. По-нататъшното участие е донесло съответно:

- шестнайсетинафинал – 500 000 евро

- осминафинал – 750 000 евро

- четвъртфинал – 1 млн. евро

- полуфинал – 1.6 млн. евро

- победител в турнира – 6.5 млн. евро, второ място – 3.5 млн. евро"

Големите английски футболни клубове търсят начин да защитят достъпа си до чуждестранни таланти в битка, спокойно можеща да се нарече „футболен Брекзит“, споменава Цветин Филипов.

Отборите от Висшата лига по футбол на Англия посочват пред местната футболна асоциация, че не предвиждат да намалят броя на чужденците в съставите си, става ясно от думите на двама неназовани източници на Bloomberg, разкрива Цветин Филипов. Клубовете са притеснени, че ако сторят това, ще отслабят качествата си и няма да могат да се конкурират успешно в европейските футболни турнири, посочва той.

Реал Мадрид вече е уредил първото си ново попълнение през зимния трансферен прозорец, съобщава вестник „Марка“, заявява Александър Костадинов. "Това е полузащитникът на Ривер Плейт Есексиел Паласиос, който ще подпише за 5 години и половина и ще носи белия екип до лятото на 2024. Споразумението ще бъде финализирано и обявено веднага след втория мач срещу Бока Хуниорс от финала за Копа Либертадорес", уточнява той.

"В света има 62 милиардери, които притежават спортни отбори, а съвкупното им състояние се оценява на 375 млрд. долара, пише CNBC. Тази година начело в класацията на списание Forbes за най-богатите собственици на спортни тимове е Мукеш Амбани. Индиецът е собственик на отбора по крикет Mumbai Indians. Към днешна дата Амбани притежава 47.7 млрд. долара, което бе достатъчно, за да детронира бившия главен изпълнителен директор на Microsoft Стив Балмър от първото място. Богатството на Амбани произлиза от холдинговата компания Reliance Industries, която е позиционирана в Мумбай. Само от началото на 2018 г. той е спечелил над 7 млрд. долара", констатират Александър Костадинов и Цветин Филипов.