Има ли риск да бъде унищожено търсенето на газ

Даниел Йергин, вицепредседател IHS Markit

13:30 | 12 октомври 2021
Обновен: 16:04 | 12 октомври 2021
Преводач: Силвия Грозева

Казвате, че всичко започна с природния газ. Може ли да се повтори в САЩ ситуацията с цените от Европа?

Не вярвам. Цената на природния газ се удвои по две причини. Първата – заради ниски запаси преди зимата. Втората – защото предлагането на въглища е толкова затегнато.

Всъщност имаме преход от използване на въглища към използване на природен газ за производство на електричество.

Това причини реално удвояването на газовите цени.

В тази страна имаме много газ, но нямаме достатъчно тръбопроводи, за да го доставяме.

Трябва ли администрацията на Байдън да обърне внимание на този въпрос? Иронията е в това, че тя иска да намали дела на изкопаемите горива, а сега се оказва, че те ни трябват повече.

Смятам, че ще има голямо преосмисляне, поне в Европа на графика на прехода. Тази сутрин четох за националното производство на природен газ в Европа. То е с 20% спад.

Така че ще става въпрос за времето, за което ще намалее конвенционалното предлагане, при положение, че реално няма капацитет за подмяната му.

А при тока имате нужда от надеждно предлагане. Токът, произведен с вятърна енергия може да падне с 50-60% и тогава ви трябва алтернатива. А това е природният газ.

Така че ще бъде много интересно да видим как администрацията отново ще обърне внимание на националното предлагане на енергия. И ще разбере, че САЩ е самодостатъчен на петрол и газ, което ни дава голяма гъвкавост, каквато другите страни нямат.

Научихме от Катар, който е доста богат на природен газ. Те изразиха известни опасения за пика на цената на газа. Има ли риск да бъде унищожено търсенето на газ?

Това вече се случва. Заводи в Европа затварят и пускат работниците в неплатен отпуск, защото токът за производство на торове е твърде скъп.

Когато говорим за унищожаване на търсенето, става дума за заводи, които не работят, за хората, които потребяват по-малко енергия.

В Китай даже казаха на хората да не ползват асансьора, а да се качват пеш 2-3 етажа.

При такива цени винаги имат негативно отражение на пазара през търсенето.