Има ли риск от повишение на цената на газа в САЩ

Даниел Йергин, вицепредседател IHS Markit

13:30 | 12 октомври 2021
Обновен: 16:04 | 12 октомври 2021
Преводач: Силвия Грозева

Владимир Путин излезе и каза, че Русия може да е в състояние да предложи още газ. Въпреки че може би ще има някакви условия.

Путин и хората, които управляват там знаят много за бизнеса с природен газ. Звучат като директори, когато говорят за газ. Русия има известен капацитет, който може да освободи, но те се тревожат, че и собствените им запаси за зимата са също малко. Те си изпълняват договорите, но нямат повече газ за пазара.

За да пуснат още, трябва да има купувачи.

Но вероятно не са много. Може обаче определено да пуснат малко газ.

Когато Путин говори, хората слушат.

В последните няколко седмици в Европа се говори евентуално за разпределение на част от енергията за отопление през зимата. Има ли опасност това да се случи и в САЩ?

Не вярвам да стане в САЩ. Не вярвам.

Освен ако зимата не се окаже наистина много лоша.

Ако има недостиг на въглища и газ. Но не вярвам.

Въпросът сега е за времето. Пазарите очакват студена зима.

Последната зима беше студена. Това е една от причините запасите да са малко. Ако е студено, може да имаме повече проблеми и по-високи цени.

Ако зимата не е студена, това ще облекчи ситуацията.

Но определено това се отразява на инфлацията и това, наред със смущенията във веригите на доставка, засяга силното икономическо възстановяване, на което сме свидетели.

Очакваме Китай да се забави. Ние също понижихме прогнозата си за ръста на американския БВП за тази година от 5,7% на 5,4%. Подозирам, че се пада още, ако тези проблеми се задържат.

Казахте, че петролът може да скочи до 90 долара, както казва и Citi. Какво ще кажете за природния газ? Има ли риск от повишение и там?

В САЩ ли? Вероятно ще има в диапазона от 5-6- долара, освен ако не стане нещо наистина особено. Ние се движим в диапазона от 3 долара. Така че определено цената се удвоява и това се отразява на икономиката. Не само заради отоплението на жилищата, но и заради индустрията.

Има големи инвестиции. Стотици милиарди долари бяха инвестирани в САЩ, защото имахме конкурентно предимство в цените на газа пред останалата част от света. И все още го имаме, защото цените за другите са толкова много по-високи.