IHS потвърди прогнозата на Citi за петрол на $90

Даниел Йергин, вицепредседател IHS Markit

13:30 | 12 октомври 2021
Преводач: Силвия Грозева

 

Citi каза, че очаква да стигне 90 долара, а сега е над 80. Къде според вас върви?

Определено петролът може да стигне 90 долара. Това е посоката, в която върви всичко останало. Хората по света, особено в Европа и в Китай преминават от природен газ към петрол. Затова изведнъж се появи този натиск над търсенето към ръст.

Не беше в прогнозата преди месец, защото тази енергийна криза не беше очаквана.

Колко е трудно за една електроцентрала да мине от природен газ на мазут?

Повечето не могат да го направят. Но някои ТЕЦ-ове имат такава възможност. Обикновено отдавна. Едва ли някой е очаквал отново да минат на мазут.

Но цената на природния газ в Европа, на LNG е еквивалентна на петрол на 200 долара за барел. Така че петролът е по-евтин.

При суровия петрол забелязваме как администрацията на Байдън реагира някой път като започва да окуражава ОПЕК+ да увеличи производството. Сега се говори за стратегическите резерви на петрол, макар че разбирам, че става дума какво да не се прави. Какво може да направи администрацията на Байдън, за да спре отчасти ръста на суровия петрол?

Очаквам да направят това, което направиха през август. Обърнаха се към ОПЕК+ да пуснат повече петрол на пазара, защото очевидно човек, който е бил толкова дълго във Вашингтон като Джо Байдън знае, че високите цени на бензина не са добри за мандата.

Така че определено ще чуем повече по темата от администрацията.

Те нямат особено много инструменти, защото за разлика на други кризи, тази не започна от петрола. Започна от природния газ, от силно затегнатото предлагане на LNG. Предлагането на въглища е силно ограничено, а вятърът на духа в Северно море, където се произвежда значителна част от тока за Европа.

Освен това имаме Китай. В известен смисъл наистина започна от Китай, когато световната работилница се възстанови от Covid и търсенето там се повиши. После стигна тавана на въглищата си и предизвика повишението на цените на природния газ. Това получи отзвук по целия свят.

Сега Китай пести ток.