Има вероятност от съставяне на голяма коалиция в Германия, част 1

Катрина Дъдли, портфолио мениджър във Franklin Mutual Advisers

17:18 | 28 септември 2021
Преводач: Петя Кушева

Трябва да погледнем кои са тези три потенциални коалиции, които се създават. Както всички знаем Германия, германската политика е много наясно с коалиционния модел.

Първи са социалдемократите, те имат много силно представяне. Бяха лидерът на изборите, но само с малка преднина.

След това са християн-демократите. И двете партии искат да създадат коалиции както със Зелените, така и с Либералите. Така че можете да имаме някоя от тези коалиции.

Последната, която може да бъде лека изненада, е да се върнем към бившата голяма коалиция от миналото, която знаем.

Това е една възможност. И то би означавало запазване на голяма част от предишното положение.

Сега е края на феноменалното управление на Ангела Меркел. Тя е на тази позиция от почти 16 години. И това е една от коалициите, за които не се говори.

Но когато говорим за всички коалиции, тъй като по време на изборите крайно-лявата партия загуби подкрепа, падна под нивото от 5 процента, което беше критично важно, а крайно десните също загубиха подкрепа, това което виждаме в Европа сега е по-малък риск от тези крайни популистки резултати.

Социал-демократите и християн-демократите не са прекалено различни. Мисля, че повече обичат да подчертават своите разлики и да казват на хората, че са еднакви. Социалдемократите искат да отменят част от трудовите реформи, които станаха при Шрьодер.

Ако си партнират със Зелените, което изглежда много вероятно и за двете – и християн-демократите и социал-демократите ще трябва да се коалират със Зелените - ще видим продължение на инвестициите в зелената политика в Европа.

Но това не е изненадващо. Европа изпреварва САЩ. А Германия е истинският стълб на инвестициите във възобновяеми енергийни източници. Смятам, че ще продължи със зеления дневен ред.

Вижте и втора част на видеото.