Има вероятност от съставяне на голяма коалиция в Германия, част 2

Катрина Дъдли, портфолио мениджър във Franklin Mutual Advisers

17:21 | 28 септември 2021
Преводач: Петя Кушева

Фактът, че Свободната демократическа партия потенциално влиза в коалицията на социал-демократическата показва, че ще продължава нарастващата интеграция на Европа.

Колкото повече имаме тази интеграция, толкова по-важна е Германия, в ролята си на лидер.  

Мисля, че в Европа се случват много страхотни неща и американските инвеститори просто не знаят за това.

Вижте някои от лидерите, които са поели Европейския фонд за възстановяване. Говорих за зелената програма в Германия. Но в рамките на Европейския съюз има много силен зелен план, който инвестира във възобновяеми енергийни източници. Инвестира в зелен транспорт и железопътни транспортни мрежи.

Има толкова много неща, които се случват в толкова много области, в които Европа показва такава лидерска позиция, че понякога Съединените щати трябва да поглеждат отвъд океана и да се възхищават на това, което се прави.

Мисля, че за САЩ, очевидно, годината е силна. Знам, че излязоха коментари, че хората очакват следващата година да има забавяне.

Но Европа винаги е имала много по-бавен растеж на икономиката. Няма същото технологично представяне, което ние постигаме в същата сфера на предприемачество и иновации.

Това, което мисля обаче, е че разликата между темповете на растеж в САЩ и темповете на растеж в Европа ще се затвори.

По принцип искаме да го разглеждаме като базово ниво на нормален европейски растеж, който се допълва през 2022г. и 2023 г. от разходите от европейския фонд за възстановяване.

Голяма част от тези пари отиват в икономики като Италия, която наистина пострада при пандемията. Сега тя има Драги, който ръководи правителството там. Поправя много от наследените проблеми.

Мисля, че докато Европа може и да не надмине САЩ по отношение на растежа, ще ги настига бързо.