Германският бизнес се тревожи от проблемите с доставките

Клеменс Фюст, президент на Ifo

15:12 | 24 септември 2021
Преводач: Силвия Грозева

IFO обяви, че бизнес доверието в Германия през септември е било в духа на очакванията. Тревожите ли се от енергийната криза? Какви са тревогите на германския бизнес в следващите 4-5 месеца?

Германският бизнес се тревожи от проблемите с доставките. Германското производство преживява затруднения, производството спада и всички са затрупани с поръчки. Освен това в средносрочен план енергийните цени са проблем, но има тревога и за общата рамка на икономиката.

Как намалението на въглеродните емисии и климатичните политики ще се проведат? Дали новото правителство ще създаде рамка, която да даде достатъчно сигурност на бизнеса, за да може да инвестира особено в нисковъглеродни технологии.

В момента има доста несигурност какви ще са цените на въглерода, какви ще са регулациите и новото правителство трябва да даде на бизнеса по-надеждна рамка в това отношение.

Продължавам да чета за германските избори, че може да са нужни 3-4 месеца и дори повече, за да имаме правителство след изборите в неделя. До каква степен това ще се отрази на бизнес доверието?

Няма да се отрази особено. Има един важен проблем – дали левицата ще спечели мнозинство. Социалдемократите и зелените, както и крайната левица. Това вероятно ще даде в резултат лява коалиция и в този случай ще има значителен обрат на икономическите политики в ляво.

Това е тревожно за бизнеса.

Ако няма такова мнозинство, може да мине време, преди да се формира правителство, но ако кабинетът е умерен, няма да има особена волатилност в икономическата политика.

Така че резултатът може да няма чак толкова значение.

Разликата идва при лява коалиция, в която влиза и крайната левица и останалите.