Какво иска бизнесът в Германия от новото правителство

Клеменс Фюст, президент на Ifo

15:09 | 24 септември 2021
Преводач: Силвия Грозева

Кои са най-големите тревоги на бизнеса при лява коалиция в крайната левица? Данъците ли? Възможна национализацията ли? Докъде може да стигнат?

Бих казал, че има три неща, за които се тревожат.

Опасяват се от повече несигурност и волатилност във външната политика на Германия. Това създава риск и правителството ще бъде по-крехко, защото е трудно да се прогнозира поведението на крайната левица.

После са разбира се данъците. Социалдемократите, Зелените и крайната левица искат да въведат данък богатство. Такъв няма почти никъде в Европа. Значително ще натовари инвестициите в Германия и ще доведе до отлив на капитал.

Не е съвсем ясно дали ще го направят, но има някои опасения от данъчно увеличение.

И накрая – има тревога за намеса или много строги регулации спрямо политиката, особено в областта на климата, която би била по-скоро ориентирана към цените на СО2 и би дала повече възможност за пазарни процеси.

Това са опасенията.

Каква е рецептата? Има ли едно нещо, което бизнесът иска от новото правителство – кой е приоритетът в следващите месец-два?

В близките месеци приоритетът за новото правителство е да състави програма, която да решава проблеми като например как да опазим климата и едновременно с това да опазим производството в Германия. Как да осигурим енергийните доставки, които са от основно значение за инвестициите в производството. Как да ги направим не твърде скъпи, но надеждни. В дългосрочен план.

Как да осигурим общата данъчна и регулаторна среда да не се утежнява излишно.

Как да осигурим публични инвестиции в допълнение към частните, особено в областта на намаляването на въглеродните емисии. Как да намерим такива инвестиции.