Седмицата в аванс: централни банки

Шери Ан, Софи Камарудин, Хайди Уотс, Bloomberg Хонконг

17:00 | 20 септември 2021
Преводач: Мария Попова

Отправяме поглед към предстоящата седмица, която е изпълнена със събития. Очакваме поне 15 решения по лихвите, 15 централни банки ще решават тази седмица. Фед ще е в центъра на вниманието със заседанието си в сряда.

Очаква се те да намекнат кога ще започне намаляването на покупките на активи преди официалното изявление през ноември.

Това поставя председателя Пауъл в трудна позиция – как да комуникира този ход без да изплаши пазарите или да предизвика спекулации относно повишаването на лихвите. Той ще трябва и да обясни новата точкова графика, която някои от по-агресивно настроените му колеги чертаят – повишение на лихвите през 2022.

Джеръм Пауъл, председател на Фед: Ако като цяло икономиката се развива според очакванията,  може да се окаже уместно да започнем с намаляване на темпото на изкупуване на активи през  тази година. Моментът и темповете на предстоящото намаление в покупките на активи няма за цел да даде пряк сигнал за момента на повишаване на лихвите.

Кристин Лагард, президент на ЕЦБ: Годината се развива по-бързо от очакваното.

Андрю Бейли, управител на АЦБ: Считаме за разумно като цяло да има известно повишаване на лихвите през този период.

Пери Уорджио, управител на Индонезийската банка: Следващата година, в края на следващата година е възможно повишаване на лихвите.

Фил Лоуи, управител на RBA: Икономическото възстановяване през юли. За мен е трудно да разбера, защо увеличаването на лихвите се включва в оценките за следващата година и дори за 2023.

Бенджамин Диокно, управител на Филипинската централна банка: Въпреки повратната точка в икономиката, възстановяването остава крехко.

Харухико Курода, управител на Японската централна банка: Рисковете за прогнозните цени са по-скоро за загуби в бъдеще.
Емили Роулънд, управител JH Investment: Фед са в наистина трудна позиция в момента. Ще е трудно да се направи, ако данните за икономиката не го подкрепят. Каквото и да направи или да се опита да направи Фед вероятно ще бъде оценено като погрешно.

Робърт Рознър, Morgan Stanley: Фед разглеждат решението за намаляване на покупките.

Ноел Коръм, Invesco: Фед ще ги следят внимателно.

Брайън Уайнстийн, Morgan Stanley Investment Mgmt.: Фед ще приспособят историята към своята история.

Томас Костерг, Pictet Wealth Mgmt.: Фед вече ясно заявиха, че възнамеряват да намалят покупките пред края на годината.

Ханс Гьолти, HG Research: Фед имат твърд тон.

Иън Стийли, JPMorgan Asset Mgmt.: Каквото и да се случи на срещата на Фед.

Мат Мискин, JH Investment: Пауъл е напълно последователен като винаги предлага по-предпазливата гледна точка към заседанията.

Фед може и да е в центъра на вниманието, но на паричния фронт инвеститорите следят и другите централни банки. В Английската централна банка има разделение в управителния съвет относно удовлетворяването на всички критерии за затягане. В Азия очакваме пет решения, сред тях тези на BOJ, Индонезийската банка и централната банка на Филипините. Очаква се всички да запазят лихвите.

Извън паричната политика, в Канада се провеждат избори. А присъствените дебати в Общото събрание на ООН започват във вторник. Президентът Байдън е домакин на срещата на QUAD, на която ще представи споразумението за отбрана с Австралия и Великобритания.

Притежателите на облигации на Evergrande скоро ще разберат истината. Наближават ключови дати от тази седмица – плащанията по лихвите по облигациите ще ни покажат доколко тежка е кризата в строителната компания. Инвеститорите залагат на голяма вероятност от липса на плащания, а облигациите са на 30% от стойността си.