Eurasia: Държавните медии в Китай правят ПР кампания

Сяомен Лю, директор Геотехнологии, Eurasia Group

12:37 | 4 август 2021
Преводач: Силвия Грозева

 

Езикът, за който споменахте по-рано идва от държавните медии в Китай. Бих го тълкувала по-скоро като ПР кампания. Това е драматичен изказ, който трябва да привлече вниманието на инвеститорите и индустрията, но без да е официалната политика.

Бих следила повече отдела за партийна пропаганда и техните насоки, които издадоха по същото време.

Ако го прочетете, ще видите, че се говори за промяна на ролята на алгоритмите в онлайн гейминга и съдържанието, така че индустрията да следва партийната линия.

Това са по-умерени промени в сектора от новините, които излязоха.

В момента целта на Пекин с този регулаторен удар или кампания е за регулация на безредния ръст, отбелязан от партията в края на миналата година. В момента те все още смятат, че чуждестранният капитал на китайския пазар поддържа дигиталните платформи и навлизането им в традиционните сектори. Създаването на някои проблематични пазарни поведения – това е основният проблем, който регулаторът трябва да реши.

Според мен целта на Китай най-общо е да овладее този неуправляем ръст на индустрията на платформите. Да намали изключителния й социален ефект. Било в индустрията, свързана с деца, или заради нездравословното влияние над непълнолетните. Те искат този бизнес да организира дейността си според дългосрочната стратегия и амбиции на Китай.

Не вярвам в момента да забелязвате разширяването и задълбочаването на регулаторната кампания. Може би този натиск ще накара властите да разширят мерките на нов фронт, но едва ли фундаментално ще се промени отношението на регулатора към Alibaba.

Въпреки това ако компанията сътрудничи на правителството, както изглежда прави засега, този тип действия биха могли да намалят регулаторния натиск над фирмата.