Как ЕЦБ ще премине от извънредни към по-нормални стимули

Игнацио Виско, управител на Banca d’Italia и член на управителния съвет на ЕЦБ

06:37 | 17 юли 2021
Обновен: 06:42 | 17 юли 2021
Преводач: Мария Попова

Възможно ли удължаване на извънредната програма за покупки

Не сме го обсъждали. Знам, че има много изказвания по въпроса, но те са на хора извън управителния съвет. Но това е въпрос, който ние трябва да обсъдим на заседание. Както вече казах, ние трябва да поддържаме финансовите условиня изцяло благоприятни за възстановяването.

Същевременно, искам да припомня, че извънредната програма предвижда набор от спешни мерки, които въведохме през март миналата година, за да се противопоставим на твърде високата волатилност, шока от високата волатилност на един фрагментиран пазар. Едновремено с това, програмата беше част от цялостна стратегия за завръщане към целта от 2% инфлация.

Ние все още сме под тази цел от 2%, въпреки че през последните месеци, поради временни влияния, ние се приближихме до средната стойност от 2%. Но прогнозите все още са много под това за следващите две години. Така че, позицията ни трябва да се запази. Дискусиите по въпроса трябва да се отложат за след това.

От извънредни към нормални стимули

Преходът е сложен и ние трябва да го обсъдим. Но смятам, че ние наистина трябва да демонстрираме решителност. В крайна сметка, мисля, че изключително важен е фактът, че управителният съвет постигна единодушно одобрение на новата стратегия и това задава тона.

Не виждам някакъв сложен проблем от страна на паричната политика. Забелязвам значителен риск в реалната страна, където все още има съществено изоставане на икономиката. Трудовият пазар все още не се е възстановил до нивата от преди пандемията.

Но смятам, че в крайна сметка решимостта и единодушието на управителния съвет са много важни.