Какво да очакваме на заседанието на ЕЦБ на 22 юли

Игнацио Виско, управител на Banca d’Italia и член на управителния съвет на ЕЦБ

23:39 | 17 юли 2021
Обновен: 04:09 | 18 юли 2021
Преводач: Мария Попова

Заседанието на 22 юли е едно от заседанията по паричната политика каквито провеждаме на всеки 6 седмици. То идва след взетите решения за ревизия на стратегията ни по паричната политика и тя ще се разглежда в тази рамка.

В момента наблюдаваме ситуация, която в основни линии отговаря на нашите очаквания. Постигнали сме съгласия, че наистина трябва да поддържаме много благоприятни финансови условия за продължителен период от време. Отбелязали сме два риска, които трябва да избягваме.

Първият е ние самите да не допускаме грешки. Очевидно е, че трябва да избегнем намаляването на покупките преди да е настъпил моментът, в който сме напълно уверени, че сме си върнали желаните позиции.

Вторият е, ако настъпят непредвидими събития, пазарни събития, които могат да тласнат лихвите  нагоре или все още възстановяването не е пълно в еврозоната, тогава ние трябва да покажем, че имаме решителност за действия.

Това вече го казахме в ревизията на стратегията ни – че когато сме близо до ниските стойности, под които ако паднат лихвените проценти ще сме свидетели на много негативни последици, тогава ние трябва да заемем много по-твърда и трайна позиция по паричната политика.

Така ще покажем на пазарите нашата решимост. Това дори би могло да означава един временен период на умерено по-висока инфлация спрямо целта, която сме си поставили.