Медният месец на Tesla и Китай приключи

Мат Кампбел, Bloomberg

19:29 | 6 юли 2021
Преводач: Кирил Петков

Tesla продължава да се сблъсква с нови проблеми в Китай.

Изгледите бяха, че Tesla не може да сгреши. Но през последните месеци видяхме редица регулаторни проблеми, негативни репортажи в китайските медии и критики в китайските социални мрежи.

Всичко това до някаква степен се толерира. Не би се случило, ако китайското правителство не одобряваше критиките, насочени срещу Tesla.

Меденият месец на Tesla в Китай, периодът на невероятен, почти нечуван за чуждестранна компания успех, приключи. Сега те навлизат в много по-труден период в най-големия пазар за превозни средства в света.

Видяхме признаци, че краят идва.

През февруари тази година регулатори, включително важни пазарни регулаторни агенции, привикаха директори на Tesla за срещи относно "проблеми свързани с качеството и безопасността", по думите на правителството.

През април по време на автошоуто в Шанхай станахме свидетели на наистина необичайно събитие. Протестираща жена влезе в автошоуто, качи се на кола на Tesla в секцията на компанията и извика, че авария в спирачките на нейния Model 3 едва не е убила 4-5 членове на семейството ѝ. Това събитие бе разпространено по китайските социални медии без цензура. Държавните медии писаха обстойно за случката.

Стана ясно, че правителството позволява критики срещу Tesla. Това бе необичайно.

Наскоро изведнъж научихме, че Tesla ще изтегли всички свои коли в цялата страна - около 280 хиляди автомобила - за да се справи с проблем, свързан със софтуера на автопилота.

Това е поредица от негативни истории, които вредят на възприятията на клиентите и доведоха до общото съгласие че медният месец е приключил.

В дългосрочен план картината ще бъде сложна. Интересно е какво ще стане. Явно Tesla продължава да прави коли, които хората искат да купуват. Имаха много силни продажби през май, благодарение на поръчки, направени преди това.

Да, имаха силни доставки през май. Те отразяват предишни поръчки. Има много суперфенове на Tesla в Китай, както и навсякъде.

В бъдеще обаче Tesla ще бъде малко по-равнопоставена с другите чуждестранни автопроизводители и с китайските производители като NEO и други, които все повече предлагат коли, които хората искат да купуват. И могат да се конкурират за желанията на потребителите, поне в Китай.

Не вярвам да има основания да се вярва, че Китай няма да остане важен пазар за Tesla в бъдеще. Част от най-оптимистичните прогнози обаче ще трябва да се посвият в светлината на последните събития.