ЕЦБ се притеснява от дигиталния юан

Вони Куин, Bloomberg News

10:45 | 30 юни 2021
Преводач: Силвия Грозева

ЕЦБ

ЕЦБ каза, че напредъкът на Китай в разработването на дигитален юан е основен риск за международната роля на еврото. Членът на управителния съвет Франсоа Вилроа де Гало настоява политиците в Европа да побързат в дигиталните си проекти или рискуват нарушаване на валутния суверенитет на блока. Той подчерта и намаляващото използване на пари в брой и ръста на крипто активите – отново рискове за контрола над плащанията на ЕЦБ.

Moderna

Акциите на Moderna се повишиха до исторически връх в Ню Йорк, след като се оказа, че тяхната ваксина осигурява антитела срещу варианта Делта. Компанията съобщи, че лабораторните тестове са показали, че ваксината й би трябвало да защитава от новооткритите варианти на ковид. Акцията поскъпна и след като Индия одобри ваксината на Moderna за ограничено прилагане при извънредни обстоятелства.

Тайван

Тайван и САЩ подновяват търговските преговори в сряда. Тайван казва, че срещата ще постави основата на важни двустранни търговски връзки. Очаква се преговорите да са по веригите на доставка, инвестициите, финансовите услуги и правата на интелектуална собственост. Последните търговски преговори с Тайпе бяха през октомври 2016г.

"Подкрепата ни за Тайван е твърда. Приемаме важността на американско-тайванските търговски и инвестиционни отношения и ще продължим да засилваме търговските връзки с Тайван. Затова очакваме предстоящите търговски и инвестиционни преговори, които бяха обявени наскоро", каза говорителката на Белия дом Джен Псаки.

Г-20

Външните министри на Г-20 призоваха за многостранни решения на глобалните кризи като пандемията и климатичните промени след еднодневната си среща в Италия. Повечето страни пратиха своите представители лично, но външните министри от Китай, Бразилия и Австралия се включиха по видеовръзка. Ваксините станаха повод за напрежение. Германия провежда ваксинна дипломация срещу Китай и Русия.