Grayscale: Фиатните системи ще минат към блокчейн

Майкъл Соненсхайн, директор на Grayscale

17:00 | 19 юни 2021
Преводач: Силвия Грозева

Това, което реално наблюдаваме сега са доста проекти в развитие – в САЩ и в чужбина. Централните банки започват да изследват развиването на собствени дигитални валути.

Забелязваме го в страни като Китай. Откриваме развитие на проекта за дигиталния долар. Започваме да виждаме някакво раздвижване и тук в САЩ. Но накрая това не означава, че ще бъде нещо като пречка или конкуренция на децентрализираните протоколи като биткойн.

По-скоро смятам, че в бъдеще ще видим суверенни валути като фиатните пари да пристъпят към системата, основана на блокчейн.

Интересни времена

Да видиш решения като в Ел Салвадор, да видиш среда, в която едни от най-следваните и прочути инвеститори публично да излизат в подкрепа на биткойн, да видиш големи корпорации, които започват да добавят биткойн в балансите си – това е ситуация, каквато не сме виждали преди в този клас активи.

Определено в последните над 18 месеца мнозина в инвестиционната общност реално затвърдиха властта, с която разполага сега крипто валутата. Инвеститорите сега се пробуждат за потенциала, който могат да осигурят за портфейлите си.

Регулации

В САЩ има регулаторен режим, който е много близо до криптовалутите и определено фирми като GrayScale са много ярки примери как се работи в този клас активи.

Но и в сегашната регулаторна рамка.

Има насоки, които дадоха на инвеститорите нужната им увереност да се включат в този клас активи – Комисията по ценни книжа, по комуникации, данъчните, Министерството на финансите и кой ли още не. В други части на света като Китай режимът около децентрализираните валути като биткойн малко по-ограничителен.

Някой път съм съгласен с твърдението на Фред Ърсъм, че има някаква надпревара във въоръжаването – коя страна и чий регулаторен режим ще бъдат най-благоприятни за иновациите около този тип активи и кой ще осигури на фирмите и хората, които ги използват ще получат подкрепа.

Наистина сякаш времето е от значение в някои от тези инициативи.