Байдън подписа указ за нов национален празник в САЩ

Вони Куин, Bloomberg

16:46 | 18 юни 2021
Преводач: Силвия Грозева

Президентът Джо Байдън подписа указа, с който Юнинайсети стана федерален празник в чест на края на робството в САЩ. Повечето държавни служители ще получат почивен ден в петък. Празникът е в памет на 19 юни 1865г, когато войниците на съюза носят новината за свободата на афроамериканските роби в Галвестън, Тексас. Това е два месеца след като Конфедерацията се предава.

Великобритания обмисля плановете за отваряне на международните полети за ваксинираните пътници, въпреки ръста на случаите на силно заразния Делта вариант. Предлага се, ако някой е бил ваксиниран с двете дози на антивирусната ваксина, да не бъде поставят под карантина при завръщането си от страни със средновисок риск. Великобритания регистрира 11000 случая в четвъртък, най-много от февруари.

Япония ще прекрати извънредното положение за Токио, Осака и други райони по график на 20 юни. Един месец преди Олимпиадата. Премиерът Йошихиде Суга каза, че остават ограниченията в 7 провинции, включително в столицата до 11 юли. Научихме преди малко, че организаторите на Олимпиадата смятат да ограничат до 10 хиляди души броя на зрителите на игрите, които започват на 23 юли.