Renaissance Capital: Пазарите ще са доволни от среща Байдън-Путин

София Донец, главен икономист, Renaissance Capital Русия и ОНД

20:00 | 14 юни 2021
Преводач: Петя Кушева

Във всеки случай динамиката на Ковид, за добро или зло, не е толкова на фокус в Русия, предвид че вероятността от повторно налагане на изолация в Русия е близо до минималната, като се има пред вид каква беше реакцията на руското правителство по време на втората вълна на вируса.

Срещата в Женева

Мисля, че самата среща беше доста положителна новина за пазара. Най-добрият случай би бил, ако президентите се срещнат и просто обсъдят времето и си кажат довиждане. Пазарите ще бъдат изключително доволни от това.

Ако програмата на срещата е по-фокусирана върху сътрудничеството в области като зелената програма или енергия, мисля че пазарът ще бъде добре.

Ясно е, че има някои рискове от негативни изненади, ако президентите са повече фокусирани върху спорни въпроси, като Украйна, НАТО или нещо такова.

ЕС-Русия

Ако говорим за ЕС, основният риск би бил във взаимоотношенията с ЕС. Можем да кажем, че връзките с ЕС не са толкова чувствителна тема и не са под такъв риск. ЕС ще бъде относително разумен при налагането на санкциите.

Не съм токлова оптимистично настроена относно осезателно улеснение на взаимоотношенията на Русия със Съединените щати и ЕС, предвид това, че реториката в страната и политическите позиции в Русия остават извънредно твърди преди наближаващите парламентарни избори през септември.

Така че не бих очаквала улеснение в тази сфера поне през предстоящите месеци.