Биткойн и новата визия за крипто

Джо Уайзентал, Bloomberg

23:30 | 7 юни 2021
Обновен: 09:10 | 8 юни 2021
Преводач: Силвия Грозева

Биткойн се смята за нещо като актив-убежище. От години тече дебат дали е валута или актив, защо хората влагат толкова време и пари в него и за какво се използва.

Този дебат приключи, дори вече не се задават тези въпроси.

Има консенсус, че това е нещо като дигитално злато.

Написах една статия, в която казвам, че с този консенсус по биткойн, на повърхността излязоха други неща, нещо съвсем различно и че в момента в света на крипто има доста голямо разнообразие.

Регулации

Винаги ще има вероятно някакъв регулаторен пейзаж. Бих казал, че хората доста са изненадани, че биткойн е приет. Мислеха си, че ще бъде забранен или нещо подобно. Но вижте какво става в САЩ – все повече е приет.

С всяка изминала година все повече се окопава в света на финансите с IPO-то на Coinbase, с институционалните инструменти, в които се инвестира.

Минаха години в очакване на голям удар по него или кой знае какво, но на практика нещата са реално съвсем различни.

Ако разгледаме някои от другите визии за крипто, които се появяват, например децентрализираните финанси, много от тези неща вероятно по-агресивно се опитват да създават проблеми за регулаторите.

Има места, където можете да отидете и де факто да търгувате със суапове и синтетични активи без никакви проверки на идентичност или за пране на пари - KYC/AML, които приличат на по-традиционните финансови инструменти. Да търгувате с неща, които са вързани към съществуващи активи, неща, които приличат на IPO и подобни на платформи, които приличат на фондови борси.

Затова си мисля, че регулаторният пейзаж за всички токени е много интересен. Има нови предизвикателства, които хората се опитват да преодолеят и да разберат какви са тези активи.

Но за мен сме едва в началото на всичко това. Досега не знаем какъв ще бъде общия регулаторен отговор на крипто като цяло.

Модерната теория

Има всякакви изисквания за използване на долара. Дори в САЩ. Ако искате да платите данъците си- това е основното – трябва да ги платите в долари. Ние двамата можем да си плащаме в каквито валути искаме помежду си през годината, но накрая трябва да платя данъците си в долари. Трябва да изляза и да си купя долари.

Това създава търсене на долари.

Още по невероятното за биткойн е, че няма изискване, не е нужно да се използва задължително за нищо.

Ако говорим за меме койн, например си мисля за доужджкойн и подобни.

Въпросът ми е, че биткойн не е много различен, просто мемето е дигиталното злато или дигиталните пари, много могъщи. Защото стана актив за около половин трилион долара на чисто доверие.

Някои хора вярват, че е ценен, други, че е актив-убежище. Трети вярват, че пространството в биткойн блокчейн е ценно.

Няма реална употреба за него, освен изразяването на доверие чрез притежанието му.

Какво е убежище

Въпросът е какво е убежище. В миналото хората са смятали златото като защита от инфлация. Или от негативни лихви, което води търговията в по-ново време.

Свойствата на биткойн като актив-убежище са потенциално по-различни. Един от позитивите или това, което биткойн предлага е възможността да се правят свободни транзакции. Аз мога да ти изпратя, ти на мен без посредничеството на някаква трета страна от правителството, която да каже, че нямаме право.

Така че е нещо като свободни пари.