Печалбата на Xiaomi подобри прогнозата

Стивън Енгъл, Bloomberg News Хонконг

11:28 | 27 май 2021
Обновен: 11:35 | 27 май 2021
Преводач: Антон Груев

Xiaomi отчита големи приходи и се възползва от най-високия си клас телефони с 5G в Китай и Европа и в по-малка степен в Индия.

Според нейните директори тя е изправена пред значителните предизвикателства в Индия, въпреки че са водещият производител там.

През първото тримесечие продажбите на смартфони представляват 60% от приходите на Xiaomi, а телефоните с 5G бяха особено популярни. Компанията отчита най-голям ръст в този сегмент от всички водещи производители с продадени 48,6 милиона устройства, което е ръст от 64% на годишна база.

Това позволи на изпълнителния директор на компанията да навлезе и в други сфери.

Компанията обеща да похарчи милиарди за електромобили и други продукти, като носими устройства и домакински уреди. Xiaomi определено се представя добре, защото както приходите, така и печалбата ѝ значително надминаха очакванията.

Искам да покажем резултатите и на Pinduoduo, която е още една водеща компания в технологичния сектор.

Нейните приходи почти се утроиха до 3,5 млрд. долара. Загубата ѝ също намаля спрямо предходната година. Тя все още не е отчела нетна печалба в историята си, но обещава да вложи част от приходите си в сектори, които Комунистическата партия иска. В случая на Пиндуодуо, това е земеделския бизнес и логистичните системи в него.