Уорън Бъфет посочи Грег Ейбъл за вероятен управител на Birkshire Hathaway Inc.

Сали Бейкуел, Bloomberg

20:02 | 4 май 2021
Преводач: Петя Кушева

Кой ще наследи 90 годишния Уорън Бъфет е отдавна обсъждана тема. Неговият дългогодишен бизнес партньор Чарли Мангър е на 97 г.

Знаехме също, че бордът на директорите е изготвил план за поемане на управлението, но самият наследник на трона се държи в тайна. Така че това е една от големите теми, които се обсъждат, откакто и двамата навършиха 90 години.

В събота Мангър подхвърли, че Eйбъл ще „запази културата“ в отговор на Бъфет относно управлението на конгломерата. А след това Бъфет трябваше да потвърди дали Ейбъл ще поеме управлението след него, което чухме днес.

Грег Ейбъл е 58 годишен и ръководи незастрахователните инвестиции на Berkshire. Той и Аджит Джейн бяха повишени във вице-председател през 2018 г и двамата са потенциални кандидати, за които се намеква че може да поемат управлението.

Имаме бегла представа за стила му на управление. Той присъства на последните две годишни заседания. А на заседанието в събота изглеждаше някак си по-високопоставен отпреди. Направи презентация на енергийните бизнеси, на климатичните цели.

Поведението и стилът му го определят повече като официален човек. Не използва типичните западняшки закачки, към които Бъфет и Мангър имат склонност.

Работил е в конгломерата две десетилетия. Участвал е при сключване на сделки на високо ниво. Ръководи незастрахователните бизнеси на компанията, което включва железопътната линия BNSF в Деъри Куийн. Работи в широк обхват от дейности и е в борда на Kraft Heinz, в която Berkshire е акционер.

Възприеман е като много компетентен директор. Анализаторите отбелязват също, че е отворен към споделяне на информация и прозрачност. Приема се като много подходящ избор.