Дърветата не могат сами да спасят климата

Акшат Рати, Bloomberg

23:50 | 21 април 2021
Преводач: Мария Попова

Дърветата са нашият уред за почистване на небето. Тези величествени видове с всякакви форми и размери, улавят въглеродния двуокис и го съхраняват в продължение на десетилетия и дори векове. Но дърветата намаляват с тревожни темпове. Изгубили сме 10% от световните гори през последните 20 години. Това означава, че всяка секунда сме губили гора с размера на футболно игрище.

Ако искаме дърветата да са решението за климата в своя пълен потенциал, ние не само трябва да спрем обезлесяването, но да преобърнем тенденцията като възстановим горската покривка. Звучи просто, нали? Но годините на проби и грешки показаха, че не е така.

Експертите, които проучват програми за засаждане на дървета казват, че има три важни урока.

Първо, отгледайте гора, а не плантация. Не засаждайте един или два бързо растящи дървесни вида – те може и да решат краткосрочния проблем, но липсата на разнообразие ги прави уязвими на вредители, суша, наводнения и горски пожари.

Второ, подберете внимателно къде засаждате дърветата. Дърветата може и да поглъщат въглеродния двуокис, но те имат съществен дял и в поглъщането на цялата слънчева светлина. Горите в близост до полюсите всъщност могат да увеличат затоплянето на планетата. Учените са установили, че отглеждането на дървета в близост до екватора е много по-благоприятно.

Трето, внимавайте със „зеления“ колониализъм. Ако светът се нуждае от засаждането на още един трилион дървета, ще ни е нужен парцел с големината на Китай. Това може да породи война между нуждите на хората и глобалните климатични цели. Засаждането на дървета не трябва да е в конфликт с нуждите на местните хора. Вместо това, съвместната работа с местното население е гаранция, че дърветата ще поглъщат въглерод много по-продължително време.

Изводът е, че дърветата могат да са ключов елемент в климатичните решения, но те не са бързо и лесно решение. Те няма да са ефикасни, ако светът първо не намали емисиите.

Вие бяхте с „Нулевите нетни емисии“. Аз съм Акшат Рати. Повече такива истории можете да намерите на любимите си платформи.