Обрат за IBM в първата година от управлението на Крисчън

Ритика Гупта, Bloomberg

13:59 | 21 април 2021
Преводач: Мария Попова

Обрат за IBM, която бележи най-големия скок в приходите от 2018. Навърши се и година откакто изпълнителният директор Марвин Крисчън пое кормилото и той удържа на думата си, че ще върне компанията към растеж. Това е първото тримесечие с ръст след четири последователни тримесечия на загуби, тоест цялата 2020 година. Но все пак имаше 1% ръст на продажбите на годишна база.

Ако се вземе предвид валутното приравняване, всъщност това е спад от 2% на годишна база. Това е една уговорка, която не трябва да забравяме, но въпреки това като цяло планът е добър и оправдава големия залог на облачните технологии, които тласнаха нагоре продажбите.

Особено важно се оказа придобиването на Red Hat през 2018 за 30 милиарда долара, което повлия добре на бизнеса.

Управата продава акции на части от компанията, които доскоро бяха много важни като поделенията за здравни и международни услуги.

Да, определено това е повратен момент, но няма как да сме особено развълнувани, защото акциите на  IBM са се повишили с 20%, но S&P500 е скочил с 50%, а технологичният сектор с 60%.

Така че резултатът бледнее в сравнение с другите и дава друга перспектива. В момента и компанията и анализаторите ще следят доколко устойчиви са тези данни. Дали ще продължи растежа? Защото това не е първия път, когато IBM изненадва приятно, но предстои да видим бъдещото развитие.