Barclays смята, че Англия отваря предпазливо

Фабрис Монтен, главен икономист на Barclays

17:09 | 13 април 2021
Автор: Петя Кушева

Вие го формулирахте много добре в коментара, който току що направихте. Има много натрупани спестявания, които могат да бъдат или да не бъдат изхарчени. Има много неизвестни за някои магазини, които са отворени, а други не са. Много хора са навън - едни просто от любопитство, други наистина пазаруват.

Знаем няколко неща. Трябва да акцентирам на това, че за разлика от всеки момент през миналата година, този път Великобритания се възстановява в безопасна ситуация, що се отнася до общественото здраве.

Това, което знаем от държавите, които през последната година отвориха без оглед на безопасността на обществено здраве е, че възстановяването може да бъде наистина трудно.

Трябва да внимаваме да разхлабваме ограниченията постепенно. Говорим за отваряне на много магазини и пъбове, но само някои са отворени, а някои ограничения остават – за хотелиерството и за пътуванията.

Ще използваме възможностите да продължим да говорим за това и да видим как се развиват нещата през следващите два месеца.

Първото, което трябва да се има предвид е, че не е нужно да изхарчите спестяванията си, натрупани през последната годин, за да отбележи потреблението значително възстановяване.

Достатъчно е домакинствата да харчат съобразно прихода си, за да видим двуцифрен ръст на потреблението през следващите две тримесечия.

Това е първият етап на възстановяването - нормализирате разходите си според своите приходи.

Следващият въпрос е искате ли да имате по-големи разходи? В този случай ще трябва да бръкнете в спестяванията си от изминалата година. Въпросът е как домакинствата обичайно изхарчват своето богатство и дали са склонни да изхарчат  повече, отколкото обичайно?

Споменахте фризьорите преди малко. Наистина не можете да отидете два пъти, за да компенсирате пропуснато ходене при фризьора.

Така че имаме цяла група от услуги, при които е трудно да се постигне компенсация в търсенето.

Освен ако шефът ми не ми даде по-голяма отпуска няма да мога да пътувам повече, когато разрешат пътуванията. Така че имаме сектори, в които компенсиране на търсенето не е лесно – ресторанти, развлечения, туристически обекти и много от услугите.

Знаем от потреблението на стоки, че домакинствата вече имат свръх разходи за стоки. Този заместител работи наистина добре през изминалата година.

Където и да се опитате да пробвате колко можете да изхарчите, ще трябва да внимавате. Когато главният икономист на Английската централна банка бе попитан да даде примерна цифра за това, той каза около 5% от спестяванията и това наистина не е много.

Мисля, че може да кажем, че има причини за надежда, но има и много причини да бъдем внимателни.