Възможности и заплахи за пазарите

Мона Махаджан, инвестиционен стратег в Allianz

18:34 | 12 април 2021
Обновен: 18:34 | 12 април 2021
Преводач: Мария Попова

Наблюдаваме един феноменален пазар в много отношения и при всички класове акции. Според нас, той се задвижва от две ключови теми за годината – първата е ротацията на капиталовите пазари от сектори на растежа към по-скоро ориентирани към стойността сектори. Това става от година насам и особено от ноември миналата година, когато бяха президентските избори и одобрението на първите ваксини. Ако анализираме сектори като енергийния, финансовия и индустриалния, там покачването е от почти 70% - с над 40 и над 30 процента оттогава насам.

Втората тема, разбира се, са покачващите се лихви при облигациите – 10-годишните бяха на 0,91, а сега са на 1,65%, което също подкрепя някои от секторите на стойността и оказва лек натиск върху секторите на растежа. Според нас, възможностите наистина са в продължаващото отваряне на търговията и смятаме, че има поне още един предстоящ етап и най-убедителните сектори включват тези, които се влияят благоприятно от високите лихви. Доходността би могла да продължи да се покачва, макар в момента да е е нестабилна. Но в тази среда нивата на доходност ще се движат около 2%. Финансовият сектор ще продължи да се представя добре, кривата на доходността определено ще бъде добра. Отварянето, при истинското отваряне на американската икономика, секторите, които ще се представят добре в подобна среда са тези, които имат предимства при растежа на приходите като пътуванията, туризма. Това са секторите на истинското отваряне.

И последната група възможности, включени тук са секторите, които са добре позиционирани при новите политически планове -  части от инфраструктурния пазар, 5G и киберсигурността, които вече са част от инфраструктурата.

А сега и за заплахите. С приближаването на втората половина на годината, определено се забелязват някои насрещни ветрове. Първо, в някакъв момент ще достигнем пика на растежа след отварянето на икономиката. Вероятно през второто или третото тримесечие на тази година, ще постигнем най-високите темпове на растеж, които не сме виждали може би от повече от десетилетие.

Второ, вече казахме, че виждаме доходността да продължи да се покачва, задвижвана от отварянето, но също и от евентуалната инфлация. И трето, във някакъв момент Фед ще трябва да отстъпят от кризисните нива на облекчения. На последната си пресконференция, те казаха, че когато данните, а не прогнозите покажат подобрение, тогава ще действат. А това ще стане през следващите няколко месеца.

Да не забравяме, че имаме много добро полугодие до момента, че може да има по-нататъшно покачване при ротацията към стойност, но в един момент печалбите ще бъдат консолидирани. Може да е сезонно, може да спадне през май, а може и да не е през май, а по-нататък през годината, но не трябва да забравяме, че през втората половина на годината ни очакват насрещни ветрове.