Защо Credit Suisse затъва във всеки банков проблем

Дейвид Сканлън, Bloomberg

18:50 | 5 април 2021
Преводач: Мария Попова

Изглежда, че появи ли се проблем в света на банките  Credit Suisse винаги е затънала до уши в него. Както съобщиха някои журналисти, банката обмисля много сериозни промени в управляващия ешелон. Те току-що приключиха с кашата около Greensill и скочиха в бъркотията около Archegos, заради която може да изгубят около 3 милиарда швейцарски франка след загубата от 500 милиона заради  Greensill.

Вниманието е насочено към Лара Уорнър, която е директор по управление на риска, а проблемът определено е свързан с риска и той им е убягнал. Така че, очакваме промени в следващите дни и седмици.

Скандалът определено имаше отражение, предвид поевтиняването на акциите с 18%. Това е най-лошата седмица за  Credit Suisse от март миналата година, когато бяхме в разгара на пандемията. Има притеснения и за дивидентите, които в момента са свещената крава и без това подложена на натиск заради ниските лихви. На тях им предстои и обратно изкупуване за 1.6 милиарда швейцарски франка, която може и да се отложи. S&P понижиха кредитния им рейтинг от неутрален на негативен. Очевидно на  Credit Suisse им се събра много.