Самърс: В Zoom епохата е важно да се уеднакви скоростта на интернет

Лорънс Самърс, бивш финансов министър на САЩ

14:51 | 5 април 2021
Преводач: Антон Груев

Да възстановим страната по-добре беше основната тема по време на кандидат-президентската кампания на Джо Байдън. Това е нещо от което страната се нуждаеше и мисля, че вървим в правилната посока. Особено се вълнувам от програмата за инфраструктурни инвестиции и зелените ѝ аспекти. Мисля, че в тази епоха на Zoom видяхме колко е важно да се уеднакви широколентовият интернет, за да може той да достига всеки американец.

Това са инвестиции, които ще се отплатят в една развиваща се икономика. И мисля, че ще генерират значителни данъчни постъпления, но не получават заслугата за това.

Това са инвестиции, които вече са отделени и много малка част от тези пари ще бъдат похарчени през следващите няколко години. Мисля, че през този период, прегряването на икономиката е значителен риск. Така че според мен плановете се развиват в правилната посока.

Честно казано ми се искаше инфраструктурните и зелените инвестиции са да по-близо до мащаба, за който президентът говореше по време на кампанията си. Тъй като според мен и при изграждането на капацитета на икономиката и след  този период, в който очакваме да има прегряване и дългосрочната стагнация се завърне, можем да направим повече.

Но както знаем, президентът ще представи плана си на няколко етапа, така че още не знаем цялата информация. Но за към момента това, което виждаме е окуражаващо.