Обясни това: иРНК ваксините, част 2

Робърт Лангрет, Bloomberg Health

17:00 | 2 април 2021
Преводач: Мария Попова

Друга тревога, която е много популярна е, че има докладвани много странични ефекти от тези ваксини в базата данни за неблагоприятни ефекти и то повече на брой отколкото за другите противогрипни ваксини.

Истина е, че има докладвани много случаи на неблагоприятни странични ефекти в базата данни за ваксините поддържана от правителството. Но според водещи експерти, с които разговарях, когато се сравнят с технологиите, които се ползват от десетилетия, сравнението не е значимо и правилно.

Броят на тези сигнали нараства, когато дадено лечение или ваксина станат тема на новините. А заглавията, новините и дори мислите ни са завладени от ваксините срещу Covid-19. Сигнал може да подаде всеки, но той не представлява потвърждение, че ваксините са причина за този неблагоприятен ефект.

Предвид огромния брой хора, които се ваксинират напоследък, възможността някои хора да се разболеят или дори да умрат след ваксиниране нараства, независимо от ваксината.

Друго притеснение е, че не са ни известни дългосрочните странични ефекти от ваксините. Това е  самата истина, защото не можеш да знаеш дългосрочните ефекти от нещо толкова ново.

Първо, най-сериозните странични ефекти от ваксините се проявяват през първите два месеца. Точно затова, американската Агенция по храните и лекарствата настоя да й бъдат предоставени пълните данни за безопасността след двумесечно проследяване от фаза 3 на изпитванията преди да даде спешно одобрение.

При сигналите за неблагоприятни странични ефекти не се откриват никакви специфични причини за смъртни случаи, които да показват проблем с ваксините. Това заявяват от Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ.

Какви са реалните резултати до този момент?

До момента, реалните резултати от ваксинациите по света изглеждат добри. Данни от най-голямата израелска здравна организация показаха, че две дози от ваксината на Pfizer имат 94% ефикасност срещу симптомно протичане на Covid и предотвратява 87% от хоспитализациите. Това са данни потвърдени от сходни организации.