SEC започва разследване на Archegos

Сю Кийнън, Bloomberg

18:30 | 1 април 2021
Преводач: Силвия Грозева

Запознати с темата ни потвърдиха, че американската Комисия по ценните книжа и тържищата е започнала официално разследване. То е още на ранен етап и се ръководи от групата за управление на активи на SEC.

Знаем още, че подобни проверки не са необичайни при срив на фонд като Archegos и че не е задължително да доведат до обвинения в нарушения.

Хуанг не успя да плати задълженията си миналата седмица и принуди редица банки от Goldman до Credit Suisse и други да отпуснат над 20 млрд долара по различни позиции, повечето от които в един ден – в петък. Някои от тях продължиха да го правят и тази седмица.

SEC по-рано потвърди, че Хуанг е бил разследван и преди. Бившият му хедж фонд Tiger Asia Management призна вината и плати голяма глоба след обвинение в търговия с незаконна информация за китайски банки.

Знаем, че подразделението на японската Mitsubishi UFJ ще запише 270 млн долара загуба, което е всъщност по-малко, отколкото преди това бе съобщено от банката.

Знаем още от човек, близък до темата, че Deutsche Bank записва евентуално 4 млрд долара загуба от бърза, частна продажба – не знаем дали на едно или повече лица, вероятно в петък.

Goldman Sachs, Morgan Stanley, Wells Fargo също успешно заеха многомилиардни позиции чрез блокова търговия.

Но Credit Suisse се оказа, че е поела най-голяма експозиция, наред с Nomura, която оценява загубата си на 2 млрд долара.