Алгоритмите на социалните медии трябва да бъдат по-прозрачни, част 1

Том Уийлър, бивш председател на Федералната комися по комуникациите на САЩ

13:48 | 30 март 2021
Обновен: 13:59 | 30 март 2021
Автор: Петя Кушева

Изпълнителните директори на Facebook Twitter и Alphabet се сблъскаха с поредния натиск на законодателите по въпроса за дезинформацията в социалните медии.  Но разликата в мненията относно това кой е отговорен за съдържанието в интернет платформите се дължи на самите изпълнителни директори.

Бившият председател на Федералната комися по комуникациите Том Уийлър вижда технологиите и от двете страни, като регулатор и като инвеститор. 
Според него Марк Зукърбърг подкрепи идеята за нова агенция за дигиталните платформи, докато беше разпитван от конгресмена Уелш. Нещо, за което Уийлър се застъпва от известно време и коментира, че:

"Трябва да имаме регулаторна структура, която да се свързва с реалностите на съвременните цифрови пазари, вместо да бъде изградена около предположенията от вчера, около това което е работило за вчерашните индустриални пазари.  Регулациите, с които сме свикнали са концепции от индустриалната ера, структури от индустриалната ера.  Ние не предлагаме да вървим в тази посока сега. Те не са гъвкави, склерозирали са и може да имат отрицателно въздействие."

Вижте втора част на видеото.